Menu Zavřít

Latinskoamerické RVHP

12. 1. 2007
Autor: Euro.cz

Kapitola LX

Šachy, dáma, Nintendo * Ztráta respektu * Špidla půjde do dolů * Chávez vs. Soros * Otázka pro filozofa

Šachy, dáma, Nintendo

Jistý významný český právník lituje, že se nevytvořila jakási velkokoaliční dohoda o vládě do předčasných voleb. „Představte si krásnou a širokou dálnici, která by se v jeden moment rozdělila. Teď se česká politika bude kodrcat po okrskách a stane se mnoho smrtelných nehod,“ popisoval dojem z budoucího vývoje v případě, že druhá Topolánkova vláda získá důvěru.
Stejně, ale jinými příměry popisuje situaci i dobře informovaný bankéř: „Teď se to asi bude muset povraždit. Začnou dva roky politických atentátů. Na počátku devadesátých let vytvářeli naši politici dojem, že hrají šachy, ale od roku 1998 do roku 2004 už hráli dámu. Dnes se hraje laciné Nintendo, kde platí jediné pravidlo: Zabij, koho potkáš!“

Ztráta respektu

„Ne jako v případě, když strážci zákona nedávno - coby nedůležitý - odložili přípis ředitele nemocnice, že mu někdo ve špitále zřejmě vraždí lidi.“ Toto tvrzení dává Jan Kovalík (Česká show: Názor a trest, Respekt 52/2006) do protikladu s případem, kdy Jiří Paroubek podal jakési trestní oznámení, policejní mašinerie se dala do pohybu, policejní „procesualista“ vyhodnotil věc jako neodkladnou a kriminálka okamžitě vyrazila do terénu. Vycházíme-li z premisy, že v této republice není druhý propíraný případ podezřelých úmrtí pacientů nemocnice, a že se tudíž musí jednat o havlíčkobrodskou kauzu, můžeme dovodit: (1) strážci zákona jakési podání, týkající se nemocnice, neodložili, ale šetřili; (2) podání, které policie dostala, nenapsal ředitel, ale právní zástupkyně nemocnice; (3) toto podání se ani náznakem netýkalo jakýchkoliv podezřelých úmrtí, ale udávalo, že někdo neznámý snad mohl někdy svévolně aplikovat jakési léky, ale nikomu se nic nestalo.
Ještě k slůvku „nedůležitý“: Takové zmatečné a nekonkrétní udání z praxe spíše zavání vyřizováním osobních účtů (oblíbený způsob, jak zpochybnit prestiž subjektu tím, že se mu „zařídí“ kontrola či policejní šetření). A protože policie má povinnost chránit životy, zdraví a majetek, šetří především reálné případy, v nichž došlo k nějaké škodě, aby tak zabránila dalším případným újmám. Různé bonzy a nekonkrétní žvásty a psychopatické výplody zůstávají „oblíbenou“ doplňkovou činností policistů, když nedělají na naléhavějším případě. Závěrem lze konstatovat, že inkriminovaná věta z úvodu je jednou bohapustou lží. Respekt se začíná podezřele blížit legendárnímu Rádiu Jerevan! To není jen ztráta respektu, to je dobrovolná rezignace na možnost být respektován!

Otázka pro filozofa

Smrt agenta Litviněnka, který si už v nebi užívá s Trockým, určitě přinesla mnoha lidem zisk a pohodu. Mezi ně patří i Polák Boguslaw Sidorowicz. Ten si za svůj nový domov - stejně jako Litviněnko - vybral Anglii, a aby zbohatnul, otevřel v Sheffieldu restauraci. Ale jak pojmenovat polský restaurant? Nenapadlo jej nic originálnějšího než Polonium. Asi to udělal trochu z nostalgie, protože tak se jmenovala jeho rocková kapela, kterou jako puberťák v roce 1978 doma založil. Restaurace prosperovala i za Litviněnkova života, ale po jeho smrti je prý obsazen každý stůl. Co však táhne lidi do Polonia? Bondovská romantika? Nebo je realita mnohem morbidnější? Chutnají snad polské pochoutky lépe při pomyšlení na agentovo utrpení? Anebo: Je to jednoduše „cool“ či „trendy“? A je pouze otázkou času, kdy se na trhu objeví čaj, oblečení či hip-hopová kapela s názvem Polonium? A nebude z Litviněnka nakonec trade mark? Odpověď by měli hledat filozofové.

CIF24

Špidla půjde do dolů

Během příštích dvou let by měly tři stovky úředníků Evropské komise absolvovat týdenní brigádu v malé či střední firmě v některé ze členských zemí Evropské unie. „Sám půjdu mezi prvními,“ prohlásil známý evropský komisař Günter Verheugen. Na informaci zveřejněnou v listopadu již zareagovaly první české společnosti, které slibují, že se o evropské úředníky na brigádě dokážou postarat nejméně stejně dobře, jako o ty české, kteří mají s „brigádami“ v soukromém sektoru bohaté zkušenosti.
Na čele seznamu firem, které nabízejí získání praktických zkušeností, mohou být Bono Publico známého starosty z Vysočiny Péti či Trade Fides s významnou praxí v regulaci obchodů bezpečnostního průmyslu. Největší zájem je samozřejmě o eurokomisaře Špidlu. Ten by se měl vydat na výrobní praxi do Kladna, do sídla Antonína Zápotockého, původního otce této skvostné myšlenky. A věřme, že na základě této nové ideje Evropské komise Vstanou noví bojovníci.

Chávez vs. Soros

V Latinské Americe začíná fungovat jakási Rada vzájemné hospodářské pomoci typu: Venezuela dodá Kubě ropu, Kuba dodá Venezuele lékaře. Hugo Chávez, který v roli hodného skauta pomáhá, kde může, naposledy vytáhl do boje proti finančníkovi Georgi Sorosovi, jehož investiční fondy se snažily ovládnout největší argentinské mlékárenské družstvo San Cor, kterému hrozil bankrot. Venezuelský prezident řekl, že podnik nenechá padnout do rukou amerických imperialistů už proto, že jeho země patří mezi největší odběratele argentinského mléka a sýra. Na záchranu závodu nabídl úvěr ve výši 80 milionů dolarů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).