Menu Zavřít

Lázeňské kvašení

4. 11. 2019
Autor: Euro.cz

Pivo místo kulatých oplatků? V Teplicích ano Minipivovarskému dění pod Krušnými horami se týdeník Euro věnuje poměrně často. Jak také jinak, když tu na troskách tradičních průmyslových výrobců a nedaleko hlavní české chmelařské oblasti bují minipivovary skoro jako kvasnice, když je člověk pustí na vzduch.

Dnes se už málo ví, že jedním z prvních míst na Teplicku, kde mohli liberálnější pionýři ochutnat rukodělné pivo, byl lázeňský podnik Café Restaurant Beethoven přímo v centru města.

V roce 2012 - ještě několik let předtím, než se rozjel městský souputník Monopol či Orlovský pivovar a Ossegg v blízkém Oseku - se tu objevila dvě nová piva. Spodně kvašený Ležák lázeňský a svrchně kvašený Mistr lázeňský si mohli lidé nejdříve otestovat na tradičním zahájení lázeňské sezony, po pár měsících už se piva stala pevnou součástí výčepu v Beethovenu.

Technologii by ale člověk v útulné restauraci či jejím zázemí hledal těžko. Obě piva se do Teplic dovážejí z Litoměřického minipivovaru Labuť, kde se ležák i ejl od roku 2012 stále vaří.

Do lahví se ani jedno pivo nestáčí, takže jediná možnost, jak je ochutnat, je vyrazit do Teplic. „Mistr lázeňský a způsob jeho přípravy odkazuje na metody vaření piva z časů Ludwiga van Beethovena, slavného návštěvníka teplických lázní,“ zní vysvětlení, proč šli právě do svrchního kvašení.

Mistr i Ležák by bylo zřejmě výhodnější vařit v některém z bližších pivovarů -Litoměřice a Teplice dělí přece jen 40 kilometrů -, ovšem v době, kdy se lázně do „vlastního“ piva pouštěly, příliš možností na výběr neměly. Litoměřická Labuť má navíc poměrně dobré jméno, už od svých začátků v roce 2010 si drží dobrou a stálou kvalitu.

Bezchybný Mistr

Byť obsluha nepatří zrovna k tomu hlavnímu, čím by se mohla lázeňská restaurace Beethoven chlubit - už několikrát se nám tam stalo, že když si člověk objedná svrchně kvašeného Mistra, na stůl dostane ležák a naopak -, pivo bylo pokaždé načepováno velmi dobře.

Nejdříve jsme ochutnali světlý Ležák lázeňský. Pivo má dobrou sladovou vůni, v chuti je plné a syté, zaujme i příjemná hořkost a - bohužel - i slaboučká vodovost. Celková pitelnost lehčího ležáku je nicméně dobrá.

Bez výhrad obstál svrchně kvašený Mistr lázeňský 13°. Světlý speciál se rozvoní až po chvíli, kdy ze sklenice začne stoupat čerstvý citrusový odér, v ústech si o největší zájem žádá příjemná a výrazná hořkost. Mistr lázeňský má výbornou pitelnost. 1

Mistr a Ležák lázeňský

Styl: spodně kvašený světlý ležák a svrchně kvašený světlý speciál Vaří: Litoměřický minipivovar Labuť Co doporučujeme: dobře přístupného Mistra Prodej: čepovaný či v PET lahvi v teplickém Café Restaurant Beethoven (Lázeňská ulička) a Café Restaurant Sissi Otevřeno: Po-Ne 11.30-23.00

MM25_AI

O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?