Menu Zavřít

Le Marché Petr Holec

26. 6. 2017
Autor: Euro.cz

Jestli se chcete dobře najíst v našich nejznámějších lázních, pak musíte právě sem

„Nevařím podle receptů. Vařím tak, jak to vnímám a jak mi to zrovna přijde pod ruku,“ vysvětluje koncept své restaurace Le Marché její šéfkuchař Jan Krajč. Proto v jeho stylovém a intimním podniku, sídlícím v zelené lázeňské části u Teplé, moc nečekejte něco jako menu. Krajč vaří dvouchodové obědy zahrnující jeho tradiční krémovou polévku plus výběr ze dvou hlavních jídel anebo delší večerní menu. V podstatě to znamená, že se v Le Marché prostě plně svěříte do péče majitele a šéfkuchaře.

Není snadné dělat v Karlových Varech kvalitní gastronomii. Dlouholeté spoléhání na méně náročnou ruskou klientelu, která teď z města navíc houfně mizí, bohužel znamená i to, že se kulinářsky víceméně zamrzlo v hodně starých časech. K tomu se Karlovarský kraj ještě pyšní nejnižšími platy v Česku, což žádné kvalitě nikdy nepřidá. „V zimě je to o přežití, nemáte ani korunu navíc. Teď čekáme na sezonu,“ popisuje Krajč princip lázeňského restauračního byznysu.

Jeho rukopis poznáte hned u chuťově vždy výrazné, plné a hebké polévky, na nichž si – stejně jako na omáčkách – zakládá. Třeba cizrnu nejdřív peče s tymiánem a rozmarýnem, než vám přinesou talíř s výborným cizrnovým krémem, který je pro zjemnění zakápnutý olivovým olejem a podávaný s elegantními bílými toasty s čerstvým medvědím česnekem. Ano, Krajč nevaří podle receptů, a proto vás vždycky překvapí – ostatně jak to má v dobré restauraci být.

Také nesnáší pokrytectví ohledně módní lokálnosti, jež často není nic víc než PR. Nejezděte proto do Le Marché na jihočeské kuře; Krajč nakupuje jen francouzská kuřata, protože jsou prostě nejlepší. A nejlepší, nebo přinejmenším lepší než třeba Miroslav Kalina, má i svíčkovou. Českou klasiku ovšem dělá bez smetany, jen z kořenové zeleniny a s jemnými bramborovými knedlíky bez mouky. A maso není hovězí, ale křehká kančí kýta. Se sklenkou červeného z Côte du Rhône delikátní!

Velmi typický pro Le Marché je i tuňák pečený na másle a podávaný i se šťavnatou krevetou v miso polévce s červeným kari. Tradiční evropskou kuchyni totiž Krajč rád zvýrazňuje exotickou asijskou ostrostí a jemnou štiplavostí. „Šlágr v restauraci je stůl šéfkuchaře. To vařím úplně podle fantazie, co zrovna nakoupím. Nedržím se žádného omezení,“ říká majitel podniku o svém až dvanáctichodovém degustačním menu, které hosté jedí u stolu přímo v kuchyni.

MM25_AI

Le Marché ? Mariánskolázeňská 4, Karlovy Vary

? t: 730 133 695 ? www.le-marche.cz ? šéfkuchař: Jan Krajč

  • Našli jste v článku chybu?