Menu Zavřít

LEGÁLNÍ DIGIHUDBA

15. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Microsoft

New York (CNNfn) – Přední technologické společnosti včetně Microsoftu začaly pracovat na vývoji nového systému pro stahování hudby. Ten by měl odnaučit spotřebitele využívat velmi rozšířený formát MP3 a donutit je k používání chráněných softwarových formátů. Formát MP3 je společný Napsteru i dalším internetovým firmám. Ten uživatelům služeb těchto firem dosud umožňoval bezplatné sdílení a stahování nahrávek.

Na nových formátech se podílí i firma RealNetworks, která pracuje na společném projektu MusicNet s EMI, Bertelsmannem a AOL Time Warner. Projekt by měl v budoucnu umožnit legální stahování autorských nahrávek, které mají tyto společnosti ve své nabídce.

CIF24

Vyvíjené formáty by měly zlepšit kvalitu legálně stažených nahrávek a zároveň snížit na minimum možnost takové nahrávky sdílet s jinými uživateli. Microsoft plánuje, že jeho software omezí kvalitu hudby nahrané ve formátu MP3. Tento software by měl být již zabudován v příští verzi operačního systému pro osobní počítače Windows XP. Hudba nahraná v novém formátu prý bude vyžadovat méně prostoru k uchování v paměti počítače.

RealNetworks má software, který by mohl umožnit získat několik různých formátů. Společnost se však podle zveřejněných informací bude snažit spotřebitelům maximálně přiblížit svou technologii Real Audio 8. Šanci by mohl mít i formát Advanced Audio Codec od AT&T, Dolby Laboratories a Sony.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).