Menu Zavřít

Legální konopí v USA zlevňuje. Na trh vstupují velcí hráči

14. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Snižující se cena legálního konopí pro zdravotní i rekreační účely může být pro některé menší výrobce problém. Velcí hráči si totiž nižší marže a větší objem marihuany, kterou trh zahltí, mohou dovolit.

Na první pohled by se zdálo, že byznys s legální marihuanou v USA přímo kvete. Počet států unie, které v loňském roce rekreační užívání konopí legalizovaly, se zdvojnásobil ze čtyř na osm. Užívání pro zdravotní účely je pak od konce roku 2016 legální v 28 z celkem 50 států USA. Podle loňské zprávy analytiků agentury ArcView Group je trh s legálním konopím nejdynamičtěji rostoucím odvětvím ve Spojených státech a mezi lety 2013 a 2014 narostl o 74 procent.

Staré drogy v ohrožení

Legální rekreační marihuana znervózňuje tabákové firmy a výrobce alkoholu, lékařská marihuana je zase výzvou pro farmaceutické firmy. Koho ale marihuanový průmysl jednoznačně těší, jsou investoři. Prodeje legální marihuany loni dosáhly částky 7 miliard dolarů (175,5 miliardy korun). Koncem desetiletí by přitom podle odhadů měly ještě posílit zhruba o 30 procent. Poté, co v roce 2018 podle webu Desertsun začne pěstitelské licence vydávat Kalifornie, se trh s legální marihuanou v USA má ztrojnásobit. Až 87 procent celkových prodejů konopí je přitom stále ještě vázáno na černý trh.


Bude se za Trumpa moci „hulit“? Čtěte, čeho se báli američtí příznivcí konopí:

Američtí příznivci konopí se obávají, jak se Trumpův muž postaví k legalizaci

 Marihuana (ilustrační foto)


Problémem pro férovou soutěž v prostředí konopného byznysu, o jehož právu na existenci zcela určitě pochybuje nejeden konzervativec, však může být dle webu Fool.com jeho přesycenost. Snižující se ceny konopí, které podle serveru CannaSaver v USA loni klesly o 60 procent, svědčí o tom, že je na trhu v USA marihuany nadbytek. Ještě v srpnu 2014 činila cena za gram marihuany v tradičně liberálním Washingtonu 25 dolarů (635 korun). O rok později se propadla na 10 dolarů za gram (250 korun) a loni v říjnu pak na 6 dolarů.

Předpokládané prodeje legální (zdravotní i rekreační) marihuany v miliardách dolarů
2014 4,6
2015 5,7
2016 7,1
2017 8,5
2018 12,5
2019 18,2
2020 22,8

Zdroj: ArcView Market Research

Zatímco pro zákazníky představují klesající ceny marihuany dobré zprávy, marže menších pěstitelů se výrazně snižují. Dle zákona nabídky a poptávky by se tak vzhledem k pohybu cen zdálo, že je marihuany na trhu ve Státech zkrátka přespříliš. Přebytek však podle webu Fool.com nevytváří dlouhodobí, stabilní spotřebitelé. Může za něj vstup nových a velkých hráčů, kteří se tak ať už vědomě či nevědomě podílí na likvidaci menší konkurence.

Odpovědí na nižší ceny může být snížení nákladů na pěstování marihuany prostřednictvím nových technologií. To ale často představuje vysoké vstupní investice a to ještě předtím, než lze vůbec prokázat jejich návratnost. Druhou možností je pak vítězit v objemu produkce a vydělávat na zahlcení trhu velkým množstvím konopí s nižší marží, v čemž mají velcí hráči jednoznačnou výhodu. Po likvidaci konkurence jim pak nic nebude bránit ve skokovém zvýšení cen.

EBF24


Přečtěte si, kdo projevil zájem o českou konopnou firmu:

Konopný byznys kvete: českou Panax Pharma kupují Australané

 marihuana


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).