Menu Zavřít

Lékaři bez hranic budují v Praze IT centrum sdílených služeb za 130 milionů korun

18. 11. 2018
Autor: Yann Liebessar, Lékaři bez hranic

Lékaři bez hranic mají své humanitární mise ve více než sedmdesátce zemí světa. A zanedlouho budou pro všechny tyto mise spravovat počítačové sítě, databáze a další informační technologie ajťáci umístění v Praze. Lékaři zde totiž budují své celosvětové centrum pro poskytování IT služeb.

„Je to klasické centrum sdílených služeb zaměřené na IT. Jestli je to v něčem zajímavé, tak tím, že je to první neziskové centrum tohoto typu, když už ne globálně, tak určitě u nás,“ řekl týdeníku Euro ředitel české kanceláře Lékařů bez hranic Pavel Gruber.

I na neziskovou organizaci, která působí v krizových oblastech po celém světě, je to poměrně velká akce. Podle Grubera se vstupní investice bude pohybovat kolem pěti milionů eur (129 milionů korun). Příští rok by v něm mělo pracovat 18 zaměstnanců, do pěti let pak má být konečný stav zhruba sto lidí. Už dnes probíhají první výběrová řízení včetně pozice ředitele.

Příspěvek na ebolu

Celý - pro neziskovku - netypický projekt má svůj původ v letech 2013 až 2016, kdy v západní Africe propukla epidemie viru ebola. Jednalo se o dosud největší výskyt této choroby, která stála mnoho životů a sociální problémy v zemích, jako jsou Guinea, Sierra Leone či Libérie. V potlačování epidemie byli nejaktivnější právě Lékaři bez hranic, kteří na místech působili od začátku. A kvůli vysoké medializaci událostí po celém světě se v následujících letech výrazně zvýšily příspěvky od dárců.


Škrty v neziskovkách potvrzeny: mají dostat o 586 milionů méně

 Ministryně financí Alena Schillerová a premiér Andrej Babiš


Část těchto peněz Lékaři soustředili do speciálního fondu určeného na projekty, které „mají potenciál změnit celou organizaci a posunout ji do budoucnosti“. Projekt nového IT servisního centra je jedním z nich. Sloučí dosud decentralizované služby z desítek zemí světa, přičemž by si na sebe následně mělo vydělávat samo tím, že bude jednotlivým kancelářím a misím - samozřejmě bez provize -poskytovat služby, které si u ní objednají.

V budoucnu tak bude například správa počítačových systémů, které budou účetní, logistici či oddělení lidských zdrojů používat například v Ugandě, probíhat přímo z Prahy. Stejně tak bude spravováno IT i u kanceláří například v Ženevě či Paříži, které se starají o administrativní chod organizace, nábor nových lékařů či fundraising. „Začínáme nižšími cíli, kdy budeme nejdřív přebírat globální projekty, jako je Office 365, HR databáze a finanční systémy, a postupně ve výhledu do pěti let by to měla být i podpora konečného uživatele pro mise v Africe,“ dodává Gruber.

Bojkot Unie

Praha jako lokalita pro toto globální centrum Lékařů bez hranic zvítězila v konkurenci skoro 80 míst, v nichž jsou rozesety IT služby dnes. Při posuzování hrálo roli množství faktorů včetně kvality a ceny pracovní síly. Centrum bude umístěné nedaleko stanice metra Palmovka, kde už mají Lékaři bez hranic pronajaté prostory, a přestěhují tam i své lokální kanceláře. Začít fungovat na ostro by mělo od začátku dubna příštího roku, tedy „na apríla“.

Lékaři bez hranic patří k největším neziskovkám na světě. Loni dostali od celkem 6,3 milionu individuálních dárců, firem a nadací příspěvky ve výši 1,53 miliardy eur. Zajímavostí je, že od roku 2016 nepřijímají žádné prostředky od Evropské unie a členských států včetně Norska jako protest proti jejich represivní politice migrace a pokusům nepřijímat lidi, kteří do Evropy připlují po Středozemním moři.

Lékaři bez hranic poskytují lékařskou a humanitární pomoc lidem v krizových situacích ve více než 70 státech, především v Africe, na Středním východě či Jižní Americe.

Čtěte také:

Miliony pro černé duše. Dotace na sport putují hlavně fotbalistům a hokejistům

ebf - tip - debata

Střecha nad hlavou: pražské bistro zaměstnává lidi bez domova i bývalé vězně

Záchranáři nás ignorovali, tvrdí migranti, kteří připluli z Afriky do Evropy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).