Následky nadměrné konzumace cukrů ročně stojí německé poplatníky 63 miliard eur (1,6 bilionu korun), varují němečtí lékaři kancléřku Angelu Merkelovou. Podle nich by se mělo používání cukrů v potravinách výrazně regulovat. Německá vláda připravuje koncepci, která má výrobce donutit, aby do potravin přidávali méně cukru. Zákaz používání cukru od příštího roku postihne dětskou výživu.
Pro potravináře to je špatná zpráva. Cukr by se mohl stát podobně jako alkohol nebo tabák státem tolerovanou drogou, kterou je ale třeba výrazně regulovat. Německý Wiessův institut, který se zabývá léčbou závislosti lidí na alkoholu a nikotinu, zařazuje cukr na stejnou úroveň.
Vyhnout se konzumaci tohoto „tichého zabijáka“ je v dnešní společnosti složitý úkol. Cukr se vyskytuje v mnoha průmyslově zpracovaných potravinách – podmáslí, jogurtu, uzeninách. Před několika desetiletími byl cukr považován za neškodné oživení jídelníčku. Jednalo se lžičku cukru do čaje, kostku do kávy. Postupně si spotřebitelé na sladkou chuť zvykli v mnoha potravinách.
Škodí i umělá sladidla:
Skrytý jed: umělá sladidla ničí střevní flóru. Jsou i ve „zdravých potravinách"
Stále více lékařských studií ale upozorňuje na to, jak je vysoká spotřeba cukru pro lidský organismus škodlivá. Zejména pro kardiovaskulární systém. Zvyšuje se riziko vysokého tlaku, infarktu myokardu, mozkové mrtvice. Samozřejmě je rovněž zodpovědný za výskyt cukrovky.
Lékařské svazy dokonce v dopise varovaly kancléřku Merkelovou, že náklady na zdravotní péči kvůli neomezené spotřebě cukru stojí německé daňové poplatníky každoročně 63 miliard eur (1,6 bilionu korun). To je více, než je plánovaná výše českého rozpočtu na rok 2019. Některé odhady hovoří dokonce o 130 miliardách eur (3,4 bilionu korun), napsal deník Süddeutsche Zeitung.
Ministryně: Je to problém
Německá ministryně pro zemědělství, výživu a ochranu spotřebitelů Julia Klöcknerová (CDU) souhlasí s tím, že je třeba v potravinářských výrobcích snížit obsah cukru, ale i tuků a soli. „Nadváha způsobená konzumací nezdravých potravin je stále větším problémem,“ přiznala.
Spotřebitel má jen málo možností, jak cukru (ale i soli) uniknout. Vláda by měla do konce roku schválit koncepci, která omezí používání cukru v potravinách. V roce 2019 má potravinářský sektor předložit konkrétní návrhy na omezení cukru v potravinách, pak je bude zkoumat expertní skupina. Do roku 2025 by měl potravinářský sektor cíle vlády splnit, dodala Klöcknerová.
Odpůrci nadměrného používání cukru v potravinářství varují před tím, že kroky nejsou dostatečné a „cukerná“ lobby snahám o omezení používání cukru zabrání. Bez konkrétní legislativy ke snížení spotřeby cukru nedojde. Ministryně nicméně připustila, že k regulaci formou zákona přistoupí, pokud potravinářský sektor nebude spolupracovat. K zákazu používání cukru dochází už od příštího roku v dětské výživě, aby si několikaměsíční děti nezvykaly na sladkou chuť.
Někteří odborníci varují, že regulace cukru povede k nahrazení cukru sladidly, která jsou často škodlivější než přírodní cukr. Proto je třeba spotřebitele připravovat na méně skladkou chuť v potravinách několik let. Takový postup navrhuje Manuel Schätzer, jenž je odborníkem na výživu v rakouském institutu pro prevenci chorob srdce Sipcan. Odvykací kůra při závislosti na cukru je podle něj velkou výzvou pro většinu populace.
Dále čtěte: