Menu Zavřít

LÉKÁRNÍCI PODRŽÍ VZP

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Zdravotnictví

K vyrovnání bilance Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), která se potýká s desetimiliardovým deficitem, by mělo přispět snížení obchodní přirážky za léky ze současných 35 na 32 procent. Lékárníci protestují. Podle nich vládní rozhodnutí z minu lého týdne povede k likvidaci lékáren.

„Nesouhlasíme s tím, aby dopady špatného hospodaření VZP byly řešeny na úkor lékárníků, protestuje sekretář České lékárnické komory Libor Ládek. Již dnes je podle něj na tři sta lékáren před uzavřením.

Náměstek ministra zdravotnictví pro ekonomiku Jiří Čihař však v rozhovoru pro týdeník EURO řekl, že se počet lékáren v České republice zvýšil od roku 1990 na dvojnásobek. „Rozmnožily se díky poměrně vysokým příjmům ze zdravotního pojištění. A& nbsp;někdo to komentuje tak, že též na úkor ostatních sektorů celé medicíny, řekl.

MMF24

Předpokládaná úspora ze snížení marží lékárníků je asi půl miliardy korun. VZP chce proto řešit své finanční potíže také půjčkou ve výši tří miliard korun u některé z bank. Kabinet jí ale odmítl poskytnout státní garanci. Podle Čihaře však nej de o neochotu vlády pomoci VZP, ale spíše o technické řešení. Vláda totiž může veřejnoprávní organizaci ručit pouze zprostředkovaně, tedy akciemi Fondu národního majetku. „Základní problém je, že ale pak ty peníze musí ve FNM vzít a dát na stranu. Peníze jsou vázané a nejsou k použití na nic jiného do doby, než je půjčka splacena, vysvětluje Čihař.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).