Menu Zavřít

Lekce pro velké

3. 5. 2005
Autor: Euro.cz

Biotechnologická společnost Genentech se zaměřuje na vědu

Označte si duben 2005 jako zlomový moment v léčbě rakoviny. Po desetiletích pokusů badatelé dokázali, že by dva z nové generace léků mohly prodloužit život pacientkám s rakovinou prsu. A to je neuvěřitelně obtížný úkol. Slávu přitom nesklízí žádná velká farmaceutická firma, ale malá biotechnologická společnost Genentech.
Pacientky by z toho mohly mít velký prospěch. Dne 25. dubna americký Národní ústav pro rakovinu (National Cancer Institute – NCI) oznámil, že když je Herceptin, lék Genentechu zacílený na léčbu rakoviny prsu schválený v roce 1998, podáván po chirurgickém zákroku, snižuje riziko recidivy na polovinu. „To jsou skutečně život zachraňující výsledky u závažné choroby,“ prohlásila doktorka JoAnne Zujewská, která na NCI vede zkoušky léků na rakovinu prsu. Jen o deset dnů dříve Genentech oznámil, že život pacientkám s rakovinou prsu v raném stádiu prodlužuje také Avastin, schválený před rokem jako prvotřídní lék pro léčbu rakoviny tračníku.
Akcionáři Genentechu už sklízejí výsledky. Za pouhých čtrnáct dnů akcie prudce stouply o více než 18 procent – jejich cena na závěr obchodování 27. dubna činila 71,89 dolaru. Kapitalizace Genentechu ve výši 75 miliard dolarů nyní převyšuje kapitalizaci Amgenu, největší biotechnologické společnosti na světě, a Mercku, páté největší farmaceutické společnosti. A to přestože tržby Genentechu byly v roce 2004 jen 4,6 miliardy dolarů, což je zlomek výnosů ostatních dvou společností. „Genentech přesáhl hranice biotechnologického světa,“ tvrdí John McCamant, vydavatel zpravodaje Medical Technology Stock Letter, „Nyní je to v podstatě největší onkologická společnost na světě.“
Není vůbec náhoda, že Genentech stojí v čele soutěže o léčbu rakoviny. Na rozdíl od mnoha svých soupeřů se soustředil přímo na vědecké objevování léků, a ne na marketing, akvizice, nebo bitvy o rozšiřování patentů. Zbytek odvětví si může vzít ponaučení: Genentech se věnoval posledních patnáct let vývoji nových léků na choroby, u nichž byly léky zapotřebí. Soustředil se především na rakovinu, jednu z nejobtížněji léčitelných nemocí. Pak navrhl klinické zkoušky, aby se zjistilo, zda jeho přípravky mohou prodloužit život, což je jednoznačný důkaz účinnosti. Většina jiných farmaceutických společností se snaží pouze dokázat, že jejich léky zmenší nádory.
Ochota Genentechu pachtit se na poli vědy se vyplatila u Herceptinu, zacíleného na specifickou genetickou vadu Her-2/neu, jež způsobuje pouze 25 až 30 procent nádorů prsu. Klinické zkoušky by bývaly byly neúspěšné, kdyby byly proběhly u všech žen postižených rakovinou prsu. Jenže Genentech vytvořil pro Her-2/neu také test, aby mohl lék vyzkoušet jen u těch pacientek, u nichž byla šance na reakci. V porovnání s tím lék Iressa firmy AstraZeneca, zacílený na rakovinu plic, působí jen na nádory, jež přesahují růstový faktor zvaný EGF – ale pro EGF neexistuje jednoduchý test. Na Iressu reaguje pouhých deset procent pacientů s rakovinou plic a 19. dubna byla jedna zkouška ukončena předčasně, protože lék nezvýšil míru přežití.
Genentech je rovněž znám tím, že se drží programů, kterému věří jen málokdo jiný. To dokládá Avastin. V roce 2002 tento lék nevykazoval užitečné výsledky při zkoušce u rakoviny prsu v pozdním stádiu a akcie společnosti šly dolů. „Ovšem věda nám říkala, že by měl působit,“ uvádí doktorka Susan D. Desmond-Hellmanová, která má na starosti vývoj výrobků. Genentech přepracoval klinickou zkoušku. „Naučili jsme se hodně jak ze svých neúspěchů, tak z úspěchů,“ dodává Desmond-Hellmanová.
Avastin se nyní může chlubit hattrickem jako život prodlužující lék – prvním v oblasti cílené terapie rakoviny. V roce 2004 ho schválil Úřad pro kontrolu potravin a léků (FDA) po zkoušce, která ukázala, že může prodloužit život pacientů s rakovinou tračníku. Minulý měsíc Genentech oznámil, že Avastin prodlužuje život pacientům s rakovinou plic o dva měsíce víc než standardní léčba. Analytikové očekávají, že se z Avastinu stane nejprodávanější lék proti rakovině vůbec.
Úspěch by mohl Genentech svádět k tomu, aby změnil zaměření. „Je silně nepravděpodobné, že budou mít stejně dobrou budoucnost jako poslední dva nebo tři měsíce,“ předpovídá Eric Schmidt, biotechnologický analytik u SG Cowen & Co. Je to možné, ale úspěch Genentechu připomíná zbytku odvětví a investorům, že pomalé a stálé zaměření na vědu přináší v soutěži vítězství.

CIF24

Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Jiří Kasl, j.kasl@volny.cz

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).