Menu Zavřít

Léky na zotavenou: tipy pro rok 2010

11. 3. 2010
Autor: profit

Akcionáři velkých farmaceutických firem museli v poslední době spolknout několik hořkých pilulek. Firmy, jako je například Pfizer, totiž vydaly znepokojující výhled na růst zisku. A společnostem nepřidává ani Washington. Zde se totiž připravují nové daně pro výrobce prášků. Farmaceutický sektor přitom za poslední rok akciovým indexům jenom pomáhal. Indexu S&P500 dokonce o 20 procentních bodů.

Autor: Profit

Velké farmaceutické společnosti nejsou v současnosti oblíbené. I přes to se ale investice do tohoto sektoru jeví, jako rozumná. Analytici očekávají v roce 2010 růst zisku v průměru o 10,3 procenta. A takto optimistických předpovědí se nebojí, ani přes připravovanou Obamovu reformu zdravotnictví. Zástupci farmaceutického průmyslu totiž uzavřeli s vládou smlouvu o poskytnutí slev, výměnou za rozšíření pokrytí. Dopad reformy by tak měl být omezený a zvládnutelný.

Investoři zatím vidí akcie farmaceutických společností, jako bezpečný přístav. A to i přes kolísavost akciových indexů. I když budou “farmaceutické akcie“ v budoucnu stagnovat, je zde stále slušný výnos z dividendy. Podívejme se podrobněji na jednotlivé farmaceutické giganty.

Pfizer **

Společnost Pfizer si výrazně polepšila. Hlavně díky akvizici se společností Wyeth. Smlouva za 68 miliard dolarů rozšířila firmě produktové řady. Dodává tak nové prášky, očkovací látky a biotechnologické léky. Pfizer má do roku 2013 za cíl dosáhnout celkových úspor nákladů ve výši 4 – 5 miliard dolarů.

EBF24

V současnosti má ale spíš starosti. Odhady zisku za čtvrtý kvartál 2009 nechala společnost daleko před sebou a velkým zklamáním byl i výhled pro rok 2010. Akcie společnosti tak za poslední měsíc klesly o více, jak 9 procent. Analytici jsou skeptičtí ohledně odhadů úspor i tržeb.

Více na Investicniweb.cz.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).