Menu Zavřít

Lepší matematická i čtenářská gramotnost. Praha dostane na rozvoj městského školství přes 200 milionů

9. 5. 2018
Autor: Martin Pinkas/Euro

Praha bude na rozvoj městského školství čerpat přes 200 milionů korun z evropských fondů. Peníze budou připravené ve tříletém programu, který bude zaměřen například na zkvalitnění polytechnické výuky a zvyšování matematické a čtenářské gramotnosti. Tříletý program rozvoje dnes schválili radní hlavního města, návrh musí ještě schválit zastupitelstvo. Peníze chce hlavní město čerpat z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání, který spravuje ministerstvo školství.

„Cílem programu je podpořit zkvalitnění řízení škol a zvýšení kvality vzdělávání na území hlavního města,“ uvedla radní pro školství a evropské fondy Irena Ropková (ČSSD). Důraz bude kladen na podporu pedagogických pracovníků formou vzdělávání, mentoringu a navazování kontaktu se zkušenými kolegy. Zároveň bude program zaměřený na podnícení zájmu dětí o technické obory skrze spolupráci škol se zaměstnavateli.

Jednou z klíčových aktivit bude podpora matematické a čtenářské gramotnosti. K té mají přispět takzvaná Centra interaktivní výuky. V centrech mají vznikat nové podklady a programy pro pedagogy, s nimiž se učitelé seznámí na kurzech.


Čtěte: Česku hrozí nedostatek učitelů i po zvýšení platů. Velké riziko, říká šéf odborů Dobšík

Předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík.


Program má podpořit také vznik pracovišť na středních odborných školách, která slouží jako zázemí pro moderní obdobu dílenského vzdělávání v práci s nástroji v oblasti mechatroniky a robotiky. Tímto směrem bude zaměřen i projekt PolytechBus, speciálně vybavený autobus k technické výuce na školách, kde by bylo jinak takové vzdělávání kvůli dostupnosti problematické. Dále hlavní město v rámci programu chce uspořádat workshopy, kempy na rozvoj schopností a soutěže.

Partnerem programu rozvoje městského školství je Hospodářská komora hlavního města Prahy. V Operačním programu Výzkum, vývoj a vzdělávání, který řídí ministerstvo školství, je na období 2014-2020 celkem 75 miliard korun, z nich je smluvně zajištěno 57 procent.

ebf - tip - debata

Dále čtěte:

Vláda začíná couvat. Odkládá slevy na jízdném pro seniory a studenty

Hledej, šmudlo

Slevy na železnici? Wir schaffen das nicht

Zakladatel ScioŠkol Šteffl: Změna je trvalý stav

Ondřej Šteffl


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).