Menu Zavřít

LEPŠÍ, NEŽ ČEKALI

13. 8. 2001
Autor: Euro.cz

CHZ Sokolov

SOKOLOV – Americká společnost Eastman Chemical, která zhruba před rokem koupila většinový podíl v Chemických závodech Sokolov, je s touto akvizicí nadmíru spokojena. „Lepší než očekávané výsledky přinesla během jediného roku nejen restrukturalizace, ale stanovené cíle jsme překročili i u požadavků na zvýšení odbytu výrobků, uvedl mimo jiné evropský šéf Eastman Chemical a předseda dozorčí rady CHZ Sokolov Francois T. Vleugels.

Mateřská společnost proto nyní rozhodla o rozšíření výroby a investicích, které překračují rámec původní privatizační smlouvy. Investice za 20 milionů dolarů má zvýšit produkci kyseliny akrylové z nynějších zhruba 45 na 55 milionů tun ročně.

MMF24

Rozšíření současného závodu má být dokončeno ve třetím čtvrtletí roku 2002. Vleugels řekl, že Eastman považuje sokolovský podnik za svou základnu ve střední Evropě a že další investice budou následovat. „Nyní začneme s napojením CHZ na komunikační síť firmy Eastman a další investice zvažujeme v oblasti disperzí, řekl. O podrobnostech zatím odmítl hovořit s tím, že o nich dosud nebylo rozhodnuto.

Američané za CHZ zaplatili téměř dvě miliardy korun, přičemž větší část sumy šla na umoření dluhů sokolovského podniku. Firma Eastman drží 97 procent akcií a až do konce tohoto měsíce nabízí drobným vlastníkům odkoupení jejich podílů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).