Menu Zavřít

Lepší soukromník než Rafaj

9. 4. 2010
Autor: Euro.cz

Státní úřad opouštějí klíčoví zaměstnanci

Antimonopolní úřad (ÚOHS) se tak trochu rozpadá. Z vedení instituce odchází několik úředníků. Oficiálním důvodem je prý touha po změně a získávání nových pracovních zkušeností v soukromé sféře. Neoficiálním důvodem, ale mnohem pádnějším, jsou jejich neshody s šéfem úřadu Petrem Rafajem a některými jeho lidmi.

Na ministerstvo nechci Největší ztrátou pro státní správu je odchod místopředsedy Roberta Nerudy. Ten je považován za jednoho z nejlepších odborníků na oblast hospodářské soutěže, především pak na boj proti kartelovým dohodám. V úřadě měl rovněž na starost i schvalování fúzí. Neruda, který instituci opustí ke konci května, bez dalších detailů tvrdí, že odchází na vlastní žádost. Jenže, jak upozornil zdroj blízký vedení úřadu, za jeho ochodem stojí neshody se současným šéfem Rafajem a jeho pravou rukou Petrem Gajduškem. Ten působí jako poradce předsedy pro oblast hospodářské soutěže. A je to jeden z nových lidí, které s sebou Rafaj do úřadu přivedl. Tomu, že Neruda odchází kvůli neshodám se svým šéfem, ostatně nasvědčuje i to, že dal výpověď, aniž by měl na stole nějakou konkrétní nabídku. Ty se začaly hrnout teprve v okamžiku, kdy se rozkřiklo, že z úřadu odchází. Kde bude Neruda nakonec pracovat, není jisté. Jak sám tvrdí, vybírá z několika zajímavých nabídek, a to jak ze soukromého, tak státního sektoru. Na informaci, která kolovala v kuloárech, že posílí tuzemský tým advokátní kanceláře Becker & Poliakoff, ale reagoval s tím, že je to nesmysl. „Do této advokátní kanceláře nejdu,“ konstatoval. Neruda se chce dle svých blízkých spolupracovníků věnovat v budoucnu soukromé advokacii se zaměřením na soutěžní právo. Možná i proto neuspěl ani jeho bývalý šéf Martin Pecina, když Nerudu lákal na vysoký post na ministerstvo vnitra. Pecina jej považuje za jednoho z nejschopnějších státních úředníků.

MMF24

Nikoho nepřetahuji Jenže Pecinovo laso poněkud rozhodilo doposud dobré vztahy mezi ministrem vnitra a šéfem úřadu. Rafaj se totiž nechal slyšet, že mu Pecina přetahuje z Brna do Prahy schopné lidi. „Je to nesmysl, žádného z klíčových zaměstnanců se přetáhnout nesnažím,“ tvrdí Pecina. A jak dodal, z Brna si s sebou na ministerstvo přivedl pouze dvě sekretářky a bezpečnostního ředitele Aleše Špidlu, který se nyní na ministerstvu stará o IT. O nikoho dalšího se nesnažil. A jak Pecina současně upozornil, nepřetahoval ani Nerudu. Tomu předložil nabídku teprve v okamžiku, kdy bylo patrné, že končí na ÚOHS.
Obdobně se k odchodu odhodlala i šéfka energetického odboru Lenka Gachová. Ta svůj odchod zdůvodnila tím, že chce po osmi letech práce v antimonopolním úřadě získat i jiné pracovní zkušenosti, a to v soukromém sektoru.
Dle informací týdeníku EURO zvažují odchod i další klíčoví zaměstnanci ÚOHS.„Žádný hromadný odchod úředníků se nekoná,“ komentoval aktuální situaci mluvčí úřadu Kristián Chalupa. Ten rovněž podotkl, že nemá informace o tom, že by kromě výše zmíněných osob chystal výpověď někdo další. Jeho šéf Rafaj již v médiích sdělil, že odchod úředníků nepovažuje za žádný problém, chod instituce prý není v ohrožení.

Špatná propagace Jenže, je tu ještě jedna změna, která naznačuje, že na úřadě nepanuje příliš dobrá atmosféra. Z funkce vedoucí mezinárodních vztahů ÚOHS byla sesazena Kateřina Ševčíková, která zatím na úřadě zůstává. Z vedoucí pozice musela odejít údajně proto, že v zahraničí nedostatečně informovala o změně, ke které ve vedení úřadu došlo, tedy že Pecinu vystřídal Rafaj. „Navíc několikrát okomentovala špatnou jazykovou vybavenost svého šéfa, což její odchod ještě uspíšilo,“ konstatoval dobře informovaný zdroj. Ten v této souvislosti rovněž upozornil, že zatímco Pecina velmi často cestoval do zahraniční, Rafaj takřka nikam nejezdí, což není pro prezentaci úřadu v cizině příliš dobré.
O situaci ve vedení antimonopolního úřadu se již začínají zajímat i špičky ČSSD, neboť právě Rafaje coby svého bývalého poslance loni v létě strana do vedení úřadu dosadila.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).