Menu Zavřít

Lesy plné absurdit

9. 9. 2005
Autor: Euro.cz

Výběrové řízení Lesů ČR je neprůhledné

EBF24

V českých lesích straší bublina. Nafoukla se nečekaně jako vedlejší produkt kauzy Unipetrol a společného s ní má neprůhledného aktéra Roberta Piksu a miliardy korun. Vždyť právě nyní, v pondělí 12. září, mají být vyhlášeny výsledky výběrového řízení Lesů ČR, které vítězným firmám na osm let přiřknou lukrativní zakázky a ze zbylých přihlášených učiní outsidery. Copak asi Piksa mohl mít za lubem, když se v této citlivé době pohyboval jako čilý turista mezi dřevařskými firmami a ředitelem Lesů ČR Vladimírem Blahutou? Oba své schůzky přiznávají, ale věru ta témata… Tiskový mluvčí Lesů ČR Lubomír Šálek tvrdí, že si oba muži vyměňovali informace o obecných lesnických problémech, o postavení státního podniku, o přírůstcích biomasy a tak dál. Jaký duševní masochismus vedl asi Piksovy kroky, když se vydával za premiérova poradce, aby si mohl na tato témata popovídat s ředitelem státních lesů?
Bublinu řádně přifouklo mediální obvinění Piksy z korupčního chování. A Piksovo trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli informaci, že si řekl o úplatek. Vždyť on to přece myslel dobře a podle svých slov jen radil zástupcům firmy CE WOOD, aby si na potíže, které měli se získáním zakázek od státních lesů, stěžovali jejich vedení. Rada opravdu hodná premiérova poradce, když tu proti sobě stojí nesmiřitelné síly poté, co CE WOOD, největší středoevropská lesnická firma, v prvním kole výběrových řízení nezískal zpět ani jednu ze svých dřívějších zakázek, a druhé kolo proto bojkotoval. Ledaže by Piksa na tuhle nesmiřitelnost znal nějaký lék.
Jak tahle bublina nabobtnala, tak rychle zase splaskne, jak to bylo u nás zatím pokaždé. Korupci se nikomu nepodaří prokázat, protože nebudou důkazy ani ochotní svědci. Žaloba bude stažena, aby se tím náhodou nezrodila nějaká jiná nechtěná bublina. Z vyfouknutého obsahu tu zůstane jen smrad. Okamžitě zahalí čerstvé výsledky několika miliardami nabitého výběrového řízení Lesů ČR. Velká nedůvěra k jeho průhlednosti panuje už od jeho vypsání. Natož za situace, kdy do té doby neznámý Piksa byl nejprve národu na televizní obrazovce předhozen jako účastník korupčnické schůzky, a posléze v tisku představen jako debatní partner ředitele státních lesů.
Česká asociace podnikatelů v lesním hospodářství se na poslední chvíli pokoušela přesvědčit premiéra Jiřího Paroubka, aby se v atmosféře korupčního podezírání zasadil o zrušení či oddálení výběrové soutěže. Navzdory tomu, že soutěží i její členové. Lesy ČR kontrovaly tím, že Piksou poněkud zdiskreditovaný ředitel Blahuta stejně nemá do výběrového řízení co mluvit, protože není členem výběrové komise. Absurdit je plný les.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).