Menu Zavřít

Létající motorky. Postrach dubajských zločinců, ale i policistů

19. 10. 2017
Autor: Profimedia.cz

Dubajská policie představila po robotickém strážníkovi další technologické novinky. Nyní rozšiřuje svůj vozový park. Na výstavě Gitex poutala největší pozornost hlavně létající motorka, která může dosáhnout rychlosti až 70 kilometrů za hodinu.

Dubajská policie se na technologické exhibici pochlubila novými zařízeními, která vyvinula ve spolupráci s japonskou firmou Mikasa. Patří mezi ně například autonomní motorka vybavená osmi kamerami, které mají odhalit neukázněné řidiče. V případné honičce pak dokáže přístroj vyvinout rychlost až 200 km/h.

Policejní sbor vyšle do ulic také speciální robotická mini-auta, která budou monitorovat podezřelou aktivitu a případně nahánět zločince. Její kamery by měly umět identifikovat podezřelého a po spojení s řídícím centrem rychle vyhodnocovat další postup.

Největší pozornost ale poutala futuristická motorka, nebo spíše vznášedlo. Stroj, který dokáže s řidičem vyletět pět metrů nad zem (bez řidiče až šest metrů) a unese až 300 kilogramů, však vyvolává i rozpaky. Podle policie před ním takřka nebude úniku, je však otázka, zda nebude nebezpečný pro okolí i pro samotného řidiče/pilota. Čepele čtyř rotorů, které vznášedlo pohánějí, jsou obnažené a při neopatrném zacházení může jít o život.

Podívejte se na nový přístroj dubajské policie v akci:

ebf - tip - debata

Už letos v květnu představila dubajská policie prvního robotického strážníka, který má mít na starosti hlavně kontakt s turisty. Umí šest jazyků a má v sobě zabudovaný tablet, přes který mohou lidé platit pokuty nebo nahlásit zločin. Disponuje také senzorem emocí a na základě gest a řeči těla dokáže v rozmezí dvou metrů rozpoznat náladu a rozpoložení člověka a podle toho adekvátně zareagovat.

Dále čtěte:

Dubaj chystá bezpilotní dron pro přepravu osob. Poletí rychlostí až 160 km/h

První rotující mrakodrap na světě vznikne v Dubaji. Bude stát 11 miliard

Dubaj se opět rozšiřuje. Staví zábavní komplex za 3 miliardy dolarů

Dubaj: město z písku, v kterém dominují přistěhovalci


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).