Menu Zavřít

Letecký provoz nad Evropou za tři čtvrtletí vzrostl o pět procent

10. 11. 2004
Autor: Euro.cz

Letecký provoz nad Evropouvzrostl za tři čtvrtletí téměř o pět procent. Vzdušný prostor 41členských zemí organizace pro bezpečnost letectví Eurocontrol takzaznamenal za tři čtvrtletí 6,71 milionu letů.

Vyplývá to zestatistik Eurocontrolu. Jen v září to bylo 813 tisíc letů, cožbyl meziroční nárůst o 5,1 procenta.

KL24

V ČR je nárůst letů nejvyšší v Evropě. Počet letů ve vzdušnémprostoru ČR za tři čtvrtletí vzrostl o 22 procent na 427.000. Průvodním jevem vysoké intenzity leteckého provozu je podleEurocontrolu také nárůst zpoždění. To se zvýšilo za tři čtvrtletíroku o 3,5 procenta. V září dosáhla průměrná hodnota zpoždění najeden uskutečněný let v evropském vzdušném prostoru 1,2 minuty,což byl meziroční růst dokonce o 9,1 procenta.

Studie Eurocontrolu předpokládají, že je třeba počítat sdalším zvyšováním zpoždění. Pokud nedojde ke zvýšení kapacitřízení letů pak by v roce 2008 zpoždění způsobená hustotouleteckého provozu mohla být až osmkrát vyšší. V roce 2015 pakvíce než desetinásobná. Opožděno by tak mohlo být až 50 procentleteckých spojů, a to průměrně až o 40 minut na každý zpožděnýlet, tvrdí Eurocontrol. Kalkulované náklady na jednu minutuzpoždění přitom činí pro letecké společnosti přibližně 60 eur(2000 korun).

  • Našli jste v článku chybu?