Menu Zavřít

Letenka za dvě koruny: Aeroflot láká ruské fotbalové fanoušky

3. 1. 2018
Autor: CC BY-SA 2.0: Axel Schwenke

Polostátní ruské aerolinky Aeroflot chtějí přispět k tomu, aby měli ruští fotbalisté na mistrovství světa všude největší možnou podporu. Fanouškům domácího týmu totiž nabídne letenky za 5 rublů (necelé dvě koruny). Návrh společnosti už podpořil i ruský prezident Vladimir Putin. Světový šampionát má však stále potíže se sháněním sponzorů.

Aeroflot bude za jednosměrné letenky do měst, kde se představí sborná, požadovat symbolickou částku, která zahrnuje veškeré letištní a palivové poplatky. Kvůli očekávanému obrovskému zájmu je pustí do oběhu až tři dny před konáním jednotlivých duelů. Informovala o tom agentura TASS.

Iniciativu aerolinek, které z 51 procent vlastní stát, už byl výkonný ředitel společnosti Vitalij Saveljev představit prezidentu Putinovi, který dal projektu zelenou. Ruský prezident se kromě jiného zajímal o to, zda bude akce dostupná pro fanoušky všech zúčastněných týmů. Aeroflot však cílí výhradně na domácí příznivce.

Zájemci o levné letenky budou muset předložit lístek na utkání, identifikační číslo fanouška (dostanou jej při nákupu vstupenky) a také ruský pas. Saveljev očekává, že Aeroflot tímto způsobem zaplní kolem 70 tisíc míst v letadlech. Pokud by ruská reprezentace postoupila ze základní skupiny, může se toto číslo ještě výrazně navýšit.


Jak je Rusko nachystané na fotbalový šampionát?

Severokorejští otroci a zamoření močí. Rusko spěje k fotbalovému šampionátu


Světový šampionát se uskuteční v červnu a v červenci v jedenácti ruských městech, včetně Moskvy, Petrohradu, Soči či Kazani. V první prodejní vlně si lidé koupili přes 742 tisíc vstupenek, druhá probíhá od 5. prosince loňského roku. O držitelích lístků rozhodne los.

Světová fotbalová federace FIFA má necelý půlrok před startem mistrovství stále potíže se sháněním sponzorů. Pro partnery má vyhrazeno 32 míst, zatím je však využila pouze z jedné třetiny. Kvůli korupčním skandálům se od nejvyššího fotbalového orgánu začali odvracet tradiční dlouholetí sponzoři, například Castrol a Johnson & Johnson.

Zdiskreditovanou federaci, která se pod novým vedením v čele s prezidentem Giannim Infantinem snaží získat zpět své renomé, v poslední době zachraňují čínské společnosti. Do nejvyšší skupiny partnerů patří Delian Wanda miliardáře Wang Ťien-lina. Konglomerát se však v posledních měsících potýká s nepřízní čínských úřadů, které zakázaly místním velkým bankám půjčovat mu další peníze.

EBF24

Kromě Wandy podpoří konání nejsledovanější sportovní akce světa například ve světě nepříliš známý výrobce elektroniky Hisense. Zatím posledním dohodnutým sponzorem je společnost Mengniu, která se zabývá výrobou mléčných výrobků.

Dále čtěte:

Na fotbale nevyděláte, varuje čínské investory nejbohatší z nich

Další fotbalový skandál? FIFA přijde o sedm miliard, když nepřidělí šampionát USA


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).