Hospoda stojí na letinské návsi už od 30. let minulého století. Její bohatou historii dnes připomínají černobílé fotky rozvěšené nad stoly v restauraci a velkém sále. Od srpna roku 2014 se tu po mnohaleté pauze začal psát nový příběh. Sedm akcio nářů tady rozjelo vlastní minipivovar.
Dnes už jsou podílníci sice pouze tři, ale na kvalitě zdejšího piva se nic nezměnilo. Co také jiného čekat od podniku, na jehož vaření dohlíží ostřílený plzeňský sládek Josef Krýsl?
Každodenní výrobu letinského piva má ovšem na starost Tomáš Nožička.
K pivovarnictví se dostal oklikou, nejdříve si několik roků vařil pivo doma na sporáku. „V Letinech je základem světlá dvanáctka,“ popisuje Nožička. „Překvapuje mě ale zájem o naše IPA, místní si ho zvykli pít,“ dodává. Že jde v obci se 650 obyvateli nejvíc na odbyt svrchně kvašený speciál, je totiž poměrně překvapivé.
I když byly v minulosti Letiny lázněmi, dnes v nich tuto etapu téměř nic nepřipomíná. Funguje zde už jen sociální a zdravotnické centrum. Nicméně podzemní prameny stále chrlí výjimečnou vodu.
A Akciový pivovar Letiny toho využívá. „Má kvalitu kojenecké vody. Je čistší, má méně dusičnanů. Je lepší než v Plzni,“ tvrdí Nožička. I to se prý podepisuje na výsledné chuti letinských piv.
Vyzkoušeli jsme světlé desetistupňové pivo Long Neck (4,5 procenta alkoholu). Už vůně navozuje, že je to velmi lehké pivo, což potvrzuje i ochutnání. Je v něm cítit i mírná ovocná svěžest. Ideální volba na léto. Odolat jsme samozřejmě nemohli ani letinskému světlému hořkému speciálu L.í. P. A. s úctyhodnými 6,2 procenta alkoholu. Svrchně kvašený IPA je výborné kvality a s velkým spektrem chuti. Začíná kyselkavostí, na niž se postupně nabaluje bylinková příchuť, až nakonec úplně zhořkne.
Akciový pivovar Letiny Letiny 66 Sládek: Tomáš Nožička