Menu Zavřít

Letos nula

4. 4. 2002
Autor: Euro.cz

Transgas

MMF24

PRAHA (rů) - Akciová společnost Transgas dosáhla v loňském roce od května čistý zisk 3,492 miliardy korun. Auditovaný výsledek zahrnuje jen osmiměsíční období, protože firma byla do 2. května 2001 státním podnikem. Kumulovaný zisk za celý rok lze zatím jen odhadovat, protože ho firma dosud nezveřejnila. V únoru nicméně uvedla předběžný celoroční hrubý zisk 4,79 miliardy korun, který je o něco nižší než auditovaný výsledek 5,033 miliardy za květen až prosinec.
Generální ředitelka Alena Vitásková uvedla, že se celkový zisk snížil, protože firma vloni ještě částečně dotovala prodej plynu z příjmů za tranzit. Letos tyto křížové dotace skončily a vlastní prodej by poprvé neměl být ztrátový. „Regulátor stanovil, že bychom měli být v této činnosti letos na nule,“ vysvětlila Vitásková. Energetický regulační úřad (ERÚ) reaguje na vývoj nákupních cen plynu a každé čtvrtletí může vyhlásit nové ceny pro tuzemské spotřebitele. Naposledy to udělal od tohoto měsíce, kdy plyn pro domácnosti zlevnil v průměru o 8,2 procenta (EURO 9/2002).
Od příštího roku povolí ERÚ Transgasu mírný zisk i z prodeje plynu, což by mohlo znamenat, že se ceny pro domácnosti opět zvýší. Obecně však platí, že i v budoucnu se budou do cen promítat hlavně nákupní ceny plynu závislé na momentální situaci na světových trzích.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).