Menu Zavřít

LETOŠNÍ ROK LÁME REKORDY

25. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Firemní sňatky

LONDÝN (Bloomberg) – Celková hodnota ohlášených firemních fúzí a akvizic ve světě za letošní první pololetí vzrostla ve srovnání se stejným loňským obdobím o 26 procent na rekordních 1,9 bilionu dolarů. Zpráva společnosti Thomson Financial Securities Data uvádí, že o tento výsledek se zasloužily především transakce telekomunikačních a mediálních gigantů, v první řadě pak spojení America Online s Time Warner v hodnotě 187 miliard dolarů.

Zpráva upozorňuje, že ve druhém čtvrtletí citelně polevila „fúzovací horečka ve Spojených státech amerických – proti prvnímu kvartálu šla dolů o 43 procent na 324 miliard dolarů. V Evropě se však čtvrtletní hodnota transakcí příliš nezměnila – ve druhém kvartále činila 298 miliard dolarů proti 303 miliardám v kvartále prvním.

Celkovou hodnotu ohlášených fúzí a akvizic v období duben–červen, jak uvádí zpráva, ovlivnil také třináctiprocentní pokles indexu Nasdaq Composite, důležitého měřítka právě pro vývoj akcií telekomunikačních a mediálních firem. „S ohledem na rozkolísaný trh byly některé ohlášené transakce ve druhém čtvrtletí finančně přehodnoceny. Avšak potrubí je přeplněno, a proto i ve druhé polovině letošního roku očekáváme značnou aktivitu, poznamenal Norbert Reis z Credit Suisse First Boston.

Nejvýznamnější transakce ohlášené ve druhém čtvrtletí se týkají evropských společností – nejdražší oznámila společnost France Télécom, která hodlá za 41,7 miliardy dolarů převzít třetího největšího britského mobilního operátora Orange. Následuje rovněž francouzská Vivendi, jež se rozhodla za 41,4 miliardy dolarů získat kanadský Seagram. Avšak tyto dvě transakce dohromady nepředstavují ani poloviční hodnotu spojení America Online/Time Warner.

ebf - tip - debata

Současná fúzovací a akviziční horečka představuje skvělý byznys pro poradenské společnosti, z nichž největší sousto v Evropě během prvního pololetí spolkla společnost Goldman Sachs.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).