Menu Zavřít

Levicová budoucnost

18. 5. 2020
Autor: Euro.cz

Komentář Dnes dvaadvacetiletý Filip Hausknecht začínal s politikou v barvách Strany zelených v Praze 3. Stal se tu velkým propagátorem sociálního bydlení. Ze Zelenými se sice později rozešel, ale v mediálním prostoru dokázal zaujmout třeba troufalým nápadem na vyvlastňování prázdných bytů.

Na svém rodném Žižkově Hausknecht také založil populární veganské bistro Střecha, kde pracují lidé, kteří mají za sebou minulost na ulici nebo ve vězení. Bistro funguje na družstevním principu. Politika ale Hausknechtovi chyběla, a tak spolu s dalšími kolegy založil hnutí Budoucnost. Na začátku května podalo hnutí návrh na registraci na ministerstvu vnitra, tak aby mohlo nabírat nové členy. Kromě Hausknechta působí v hnutí třeba také družstevní nakladatelka Vendula Couvreur.

Vedle hnutí Budoucnost už vznikla také politická strana Levice, která chce kandidovat už v letošních krajských volbách, jak sdělil její třicetiletý mluvčí Petr Pávek. Kromě něj ve straně působí mimo jiné čtyřiadvacetiletý bývalý kandidát do eurovoleb za KSČM Andrej Bóna nebo jednadvacetiletý Mikuláš Falber.

Ačkoli se můžete těmto politickým formacím vysmívat a jejich zakladatele pokládat za naivní, rozhodně nejsou bez šance. Věk hraje v nových levicových formacích velkou roli. Politické preference příslušníků generace Z, která nedávno získala volební právo, mohou být dost odlišné od preferencí jejich rodičů, a to zejména ve velkých městech. Jde o generaci, která se narodila až několik let po pádu komunismu a během dospívání zažila už dvě hospodářské krize.

Malou ukázkou, jak může vypadat politická scéna v Praze v příštích letech, byly už komunální volby na podzim 2018. Poprvé v historii v hlavním městě zaznamenaly velký úspěch strany, které lze na současné ideologické přímce označit za levicové či středolevé, a to Piráti a Praha sobě. Tato situace není anomálií, ale novým trendem, na který si Praha bude muset zvyknout.

MMF24

O autorovi| Jan novotný, novotnyj@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).