Menu Zavřít

Levné bydlení v Praze mizí. Vlastní byt si nemůže dovolit stále více lidí

25. 5. 2017
Autor: Profimedia.cz

Pořídit si byt v hlavním městě, nebo si ho i jen pronajmout, začíná být složité pro stále větší počet lidí. Podle Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR Praha) hrozí, že se navíc bude počet osob ohrožených ztrátou bydlení kvůli dalšímu zdražování zvyšovat. IPR Praha zpracoval na popud radního Radka Lacka (ANO) analýzu bydlení, která se má stát jedním z podkladů pro rozhodování magistrátu o budoucím směřování bytové politiky hlavního města.

Analýza mapuje jak stav existujícího bytového fondu, tak dlouhodobý vývoj nové bytové výstavby v jednotlivých městských částech.

Zvyšování cen bytů i nájmů bylo razantní hlavně poslední dva roky. Průměrná kupní cena bytu v Praze dosahovala v roce 2015 hodnoty 47 765 korun za metr čtvereční, zatímco ve zbytku republiky šlo o 18 761 korun za metr čtvereční. Průměrné nabídkové nájemné bytů vyskočilo ze 173 korun za metr čtvereční v roce 2014 na 212 korun za metr čtvereční v prosinci 2015.

Nabídková cena za metr čtvereční se mezi lety 2015 a 2016 zvýšila o 14 procent. „Meziročně se také zvýšila průměrná velikost nabízených bytů o dvě procenta, což taktéž přispělo k nárůstu průměrné ceny za byt. Největší nárůst cen zaznamenaly nejlevnější byty - u 10 procent nejlevnějších bytů se cena meziročně zvedla o 27 procent. Zároveň se u těchto bytů zvýšila průměrná velikost o 6,2 procenta,“ informuje IPR Praha.

Podle developerů táhne ceny nahoru hlavně pomalé povolování staveb. „Začínáme se setkávat s tím, že někteří neseriózní developeři zneužívají současného převisu poptávky nad nabídkou a neúměrně zvyšují ceny svých projektů více, než by odpovídalo kvalitám daných bytů,“ upozornil už dříve generální ředitel Ekospolu Evžen Korec.

Bytový fond v Praze disponuje zhruba 600 tisíci až 650 tisíci byty. Podle údajů Českého statistického úřadu se v hlavním městě loni do konce října začalo stavět 875 bytů v bytových domech, meziročně o 72 procent méně.


Přečtěte si rozhovor s radním Lackem:

Radní Lacko: Bankéřům a manažerům dotovat bydlení nechci

 Radní Radek Lacko


Analýza IPR Praha mapovala také obecní bydlení, které by mohlo město využít jako dostupné. Praha vlastnila loni 35 tisíc bytů. V roce 2011 to bylo například 64 847 obecních bytů. Na každých 1000 obyvatel Prahy přitom připadá 8,5 člověka, ohroženého ztrátou bydlení. V Praze na jeden obecní byt připadá 36 obyvatel, v západních městech je to podle IPR Praha mnohem méně – ve Vídni a Kodani je to 9 obyvatel, v Berlíně 13.

V roce 2015 pobíralo podle IPR Praha příspěvek na bydlení v průměru 23 540 příjemců, což je mnohem více, než tomu bylo v roce 2007. Dalších 3630 příjemců pobírá takzvaný doplatek na bydlení.

V Praze podle analýzy bez domova 9531 lidí. Problém dosáhnout na dostupné bydlení mají zejména senioři a vzhledem k tomu, že průměrný věk v Praze roste, hrozí, že se počet lidí ohrožených ztrátou bydlení bude zvyšovat. Podle analýzy by bylo vhodné vyhradit byty pro startovací bydlení, stejně jako bydlení pro seniory.

MMF24

Podle demografické prognózy stoupne do roku 2030 počet obyvatel Prahy pravděpodobně o 93 tisíc. Vývoj vytvoří do roku 2030 poptávku po 82 400 bytech. To znamená podle IPR Praha každý rok průměrně dokončit 5500 bytů.

Dále čtěte:

Developeři: Nové byty v Praze letos zdraží o pět až deset procent

Magistrát vybral pozemky pro stavbu obecních bytů. Stavět začne do tří let

 Ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).