Menu Zavřít

Levnější plyn do Evropy? Gazprom ustupuje Bruselu

13. 3. 2017
Autor: ČTK

Ruský energetický gigant Gazprom slíbil uvolnit Česku a dalším státům ruce a po nátlaku z Bruselu chce sáhnout do smluv, které se zeměmi uzavřel. Bruselu dlouhodobě vadí dominantní postavení ruské společnosti, a pokud by nesjednala nápravu, hrozily by jí miliardové pokuty.

„Společnost učinila závazky, které odstranily naše obavy o hospodářskou soutěž,“ řekla evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová. Věří, že změny ve vztazích s Gazpromem budou znamenat větší konkurenci, a tudíž i nižší ceny pro domácnosti i podniky.

Bruselu dlouhodobě vadí dominantní postavení Gazpromu v Česku, na Slovensku, v Maďarsku, Bulharsku a Pobaltí. Evropská komise poslala ruskému státnímu koncernu své námitky v dubnu 2015, už tři roky předtím zahájila se společností formální řízení.

Ruský gigant nyní podle Verstagerové přislíbil odstranit smluvní překážky bránící volnému obchodu s plynem mezi dotyčnými státy. Konkrétně mají padnout třeba klauzule, že příjemci nemohou prodávat ruský plyn dále nebo musí platit určité procento zisku z dalšího prodeje Gazpromu. Nová pravidla pomohou hlavně Bulharsku, Estonsku, Lotyšsku, Litvě a Polsku.

CIF24

Evropská komise v minulosti udělila za zneužívání dominance pokutu například americké společnosti Google, firmě hrozí sankce až v hodnotě 81 miliard korun. Diplomatické zdroje z komise uvádějí, že ústup Gazpromu způsobila nejen reální obava z pokuty, ale stojí za ním i snaha ruské strany o omezení sankcí.

Pokud jde o Českou republiku, EK zdůraznila, že největší obavou je, že Gazprom by mohl bránit volnému přeshraničnímu toku, a izolovat tak český trh. Ve smlouvách s českými zákazníky o dodávkách a přepravě mimo jiné byl zákaz exportu. Fungování českého trhu s plynem se ale podle EK v posledních letech zlepšilo. Od roku 2012 je místní trh lépe propojen se západoevropskými trhy a propojení umožnilo zpětné toky plynu ze západní Evropy. To přimělo Gazprom upravit ceny, a EK tak nevznesla námitky vůči nepřiměřeným cenám v Česku. V roce 2014 také byla pozastavena platnost teritoriálních restrikcí.


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).