Menu Zavřít

LEVNĚJŠÍ POJIŠTĚNÍ

17. 8. 2001
Autor: Euro.cz

EGAP

Exportní garanční a pojišťovací společnost zlevňuje od 1. dubna výši svých sazeb. Nyní se totiž úroveň pojistného odvíjí pouze od jistiny vývozního úvěru, ale původně se stanovovala na celou hodnotu kontraktu, jež kromě jistiny zahrnovala rovněž úroky a poplatky spojené s úvěrem. Základní sazby tak poklesnou o dvacet až třicet procent. „Od počátku dubna se totiž sjednocuje systém tvorby a uplatňování sazeb pro všechny úvěrové pojišťovny řídící se pravidly OECD, uvedl generální ředitel EGAP Pavol Parízek.

Nové podmínky se týkají nejenom pojištění vývozních úvěrů proti komerčním a teritoriálním rizikům, ale i úvěrů na předexportní financování výroby a záruk souvisejících s vývozem.

Základní sazba pojistky tedy závisí na délce pojištěného úvěru, na kategorii země vývozu a na rozsahu rizik, která budou pojištěním kryta, přičemž dohoda OECD stanoví závazné minimální pojistné sazby. Nový systém zavádí rovněž tři základní kategori e příjemců, a to suverénní vypůjčovatele (ministerstva financí a centrální banky země), veřejnoprávní vypůjčovatele (ostatní ministerstva, centrální orgány, obce a podobně) a soukromé společnosti.

Státní exportní pojišťovna předpokládá, že letos na pojistném vybere 350 milionů korun a na celkových náhradách škod vyplatí šest set až osm set milionů korun, zatímco loni to nebylo ani sto milionů. „Můžeme totiž očekávat nárůst platební neschopno sti odběratelů v Rusku a Jugoslávii, upřesnil Parízek. Hospodaření úvěrového ústavu tak s největší pravděpodobností skončí letos poprvé červeně napsanými tři sta třiceti miliony.

ebf - tip - debata

Loni EGAP pojistila vývozní úvěry v celkové hodnotě 34,9 miliardy korun, což odpovídá 4,1 procenta celkového exportu. Předepsané pojistné dosáhlo 389 milionů korun a ústav loni vydělal sto deset milionů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).