Menu Zavřít

Liberalizace svépomocí

24. 8. 2004
Autor: Euro.cz

Asociace provozovatelů se zabývá také možnostmi zlevnění internetu

Telekomunikační trh patří k oblastem, v nichž je - ať už v zahraničí nebo v Česku - největší konkurence. Bitva o klienty je nejvíce citelná mezi mobilními operátory, ale i provozovatelé pevných telekomunikačních sítí mají, a především do budoucna budou mít, co říci a nabídnout svým klientům. Na jejich podporu vznikla před pěti lety v roce 1999 Asociace provozovatelů veřejných telekomunikačních sítí (APVTS).
Cílem asociace je primárně prosazovat společné zájmy, které podporují a chrání rozvoj otevřeného telekomunikačního trhu v České republice. Jejími partnery jsou tedy již tradičně státní instituce, jako Ministerstvo informatiky ČR, Český telekomunikační úřad (ČTÚ) a Úřad pro hospodářskou soutěž (ÚOHS).

Elektronické komunikace.

Telekomunikační trh byl v Česku liberalizován v lednu roku 2001. Samozřejmě pokud pomineme existenci operátorů mobilních sítí GSM, kteří vnášeli do hlasových služeb konkurenci již od roku 1996. Telekomunikační zákon z roku 2000 (platí dodnes) obecně definoval několik významných principů, které umožnily vznik a fungování nových operátorů. Asociace již v době tvorby zmíněného zákona významně přispívala k jeho obsahu.
Asociace se v současnosti intenzivně věnuje novému zákonu o elektronických komunikacích. Jde o klíčovou normu, která bude ovlivňovat podnikání ve stěžejním oboru komunikací. Jeho kvalita je pro operátory podnikající na českém trhu zcela zásadní. Nový zákon musí transformovat evropský regulační rámec.
Ministerstvo informatiky zpracovávalo návrh nového zákona, který je v tuto chvíli již připraven pro novou vládu. Ke spolupráci byla přizvána APVTS i další oborová sdružení. Legislativní komise asociace ve spolupráci s dalšími oborovými asociacemi významně přispěla k dopracování původního ministerského návrhu do podoby, která již v řadě aspektů splňuje požadavky evropského regulačního rámce. Nicméně zůstává ještě několik otevřených problémů: struktura a rozhodování nového kolektivního regulačního orgánu, ochrana elektronických komunikací a oprávnění k využívání cizích nemovitostí, přístup k sítím elektronických komunikací…

Přenositelnost a transparentní ceny.

APVTS v průběhu své pětileté existence přispěla českému telekomunikačnímu trhu i mnoha jinými úspěšně vyřešenými „rébusy“, například přenositelností telefonního čísla. Zvolit si svobodně svého operátora telekomunikačních služeb a současně si ponechat původní telefonní číslo je jedním z důležitých principů liberalizace telekomunikačního trhu. Asociace vypracovala technické a ekonomické návrhy, které byly společně s ČTÚ projednány a následně vydány jako závazné průmyslové standardy. APVTS vytvořila dceřinnou společnost CNPAC, s. r. o. (Czech number portability administrative centre), která spravuje centrální referenční databázi přenesených čísel a poskytuje informace provozovatelům, kde se jaké číslo nachází. Podobná povinná služba přenositelnosti mobilního čísla bude pravděpodobně zavedena i pro mobilní operátory.
Společně se zahraničními konzultanty asociace vypracovala nákladovou metodiku pro výpočet cen za propojení sítí různých pevných operátorů. ČTÚ tuto metodiku přijalo a již dlouhodobě tak stanovuje ceny. Ty samozřejmě významně klesly a pozitivně ovlivnily podnikání alternativních operátorů. Bohužel metodika se neuplatňuje pro stanovení velkoobchodních cen za propojení pevných sítí s mobilními, kde je cena stále několikanásobně vyšší ( 3,15 Kč/min). Z mobilních sítí do pevných se cena samozřejmě stanovuje dle schválené metodiky a je na úrovni přibližně 30 haléřů.
Vysoká cena za propojení pevných sítí s mobilními byla v nedávné minulosti významným činitelem pro geometrický růst počtu mobilních telefonů a naopak snižování počtu uživatelů a provozu pevných linek.APVTS chce narovnat tuto nerovnováhu. Již v minulosti se podařilo asociaci přispět ke snížení této ceny z úrovně 6,30 Kč na 3,66 a později na 3,19Kč/min. Bohužel dochází i k dalším netransparentním cenovým jevům, které narušují principy logické a technologické návaznosti sítí pevných a mobilních operátorů. To je další úkol pro asociaci.

EBF24

Posílení trhu.

APVTS musí hledat a prosazovat aktivity k posílení telekomunikačního trhu. Důvodem nejsou lepší hospodářské výsledky firem podnikajících na tomto trhu, ale zejména stav elektronických komunikací v České republice. Ten má, ať již přímý či nepřímý, vliv na konkurenceschopnost naší ekonomiky, která je založena na znalostech a lidských zdrojích.
Dostupnost internetu v roce 2003 byla v zemích Evropské unie 45 procent, ale v Dánsku už 64 procent. Pokrytí českého trhu internetem (hovoříme o domácnostech a malých, středních nebo začínajících firmách) se v té době odhadovalo na skromných patnáct procent (dnes přibližně 17 procent). Proto můžeme těmto zemím, byť by jen v SMB (Small Medium Business), velmi těžko konkurovat.
Hledání podpůrných a stimulujících aktivit není vůbec jednoduchou záležitostí, vůdčí silou by měla být vláda. Vlády jiných zemí progresivně podporují oblast elektronických komunikací. Asociace se zabývá tím, jak zpřístupnit internet ať již formou snížené sazby DPH, nebo po vzoru ministerstva informatiky prosazením daňových úlev, ale také podpory rozvoje širokopásmových služeb. Jednou věcí je nalezení reálných principů, druhou věcí - mnohem náročnější - je jejich prosazení.
Asociace naštěstí disponuje řadou odborníků, kteří dávají tomuto sdružení ducha a nápady. Proto věřím, že i přes klasický konkurenční boj operátorů, bude tento „klub firem“ úspěšně naplňovat společné vyšší cíle ke prospěchu všech. Uživatelů, podnikatelů i národního důchodu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).