Menu Zavřít

Liberty nemá na koupi ArcelorMittalu dost peněz, tvrdí poradenská společnost Syndex

20. 11. 2018
Autor: Ondřej Stratilík/Euro

Britská společnost Liberty House, která se má stát novým majitelem hutního podniku ArcelorMittal Ostrava (AMO), podle společnosti Syndex, jež poskytuje poradenství například Evropské radě zaměstnanců, nemá na koupi dost peněz. V dopise odborářům AMO to uvedla specialistka pro mezinárodní činnost odborové centrály OS KOVO Dana Sakařová.

Britský podnikatel s indickými kořeny Sanjeev Gupta, do jehož skupiny GFG (Gupta Family Group) Alliance Liberty patří, při své nedávné návštěvě Ostravy řekl, že financování pro tuto transakci je zajištěno. Cokoli jiného jsou podle něj spekulace.

„Podle kolegů ze Syndexu vypadá situace tak, že Liberty House nebude schopná koupit podniky určené k prodeji. Podle všeho nemá dostatek financí k takové transakci,“ napsala v dopise Sakařová. Informoval o tom deník Dnes.

Informace podle ní byly poskytnuty i sekretariátu industriAll Europe (evropská federace zastupující zaměstnance ve zpracovatelském, hornickém a energetickém sektoru) a Evropské komisi. Pokud by se tento fakt potvrdil, mohla by komise prodej zamítnout, protože by to znamenalo nesplnění jejích podmínek.


Přečtěte si rozhovor:

Budoucnost oceli vidíme v recyklaci, říká nový majitel ArcelorMittalu

 Sandžív Gupta, výkonný předseda skupiny GFG Alliance, kam patří i Liberty House


Skupina ArcelorMittal patřící indickému miliardáři Lakšmímu Mittalovi ostravskou huť prodává, protože chce koupit největší evropskou ocelárnu Ilva v Itálii. Podle podmínek Evropské komise se musí některých podniků zbavit, aby neměla příliš velký podíl na evropském trhu. Liberty má od ArcelorMittalu koupit také další podniky v Rumunsku, Makedonii, Itálii, Lucembursku a Belgii.

Prodej musí schválit EK. Odboráři AMO proti němu ale protestují, prodej Liberty podle nich ostravskou huť trvale a nezvratně poškodí, vyjádřili rovněž obavy, že by pak i dál podnik skrytě řídil ArcelorMittal. Liberty to odmítá.

O přezkoumání transakce požádal EK i premiér Andrej Babiš. Minulý týden po schůzce s komisařkou pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerovou řekl, že EK před tím, než potvrdí prodej, bude od Liberty zřejmě vyžadovat splnění určitých dodatečných podmínek.

AMO má i s dceřinými společnostmi téměř 7000 zaměstnanců. V roce 2017 vytvořil čistý zisk 3,2 miliardy korun, o 1,9 miliardy korun více než v roce 2016.

MMF24

Až vysoké pece vyhasnou. Nový vlastník ArcelorMittal budí rozpaky

 Ostravské hutě

Dále čtěte:

Odboráři ArcelorMittalu se obávají, že huť dopadne jako OKD

Zisk ArcelorMittal se zvýšil o 42 procent, dostal se nad 60 miliard korun

Loučení s mahárádžou: Mittal koupil ostravské hutě za 175 milionů, vytáhl z nich 47 miliard

Co s emisemi CO2? ArcelorMittal z nich bude vyrábět palivo pro auta

Přezkoumejte prodej ArcelorMittalu, žádá Babiš Evropskou komisi

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).