Menu Zavřít

Libor Dvořák: Putinova fronta je důvod k obavám

13. 6. 2013
Autor: Redakce

Bude to strana, anebo jen hnutí? Tak zněla základní otázka před dvoudenním sjezdem Všeruské lidové fronty, otázka, která už dlouho hýbala ruskou politickou scénou. Vznikne nová partaj, která zčásti nebo zcela nahradí současnou „stranu moci“ Jednotné Rusko? Anebo bude demiurg Všeruské lidové fronty Vladimir Putin považovat za šikovnější, aby se tato struktura stranou naopak nestala a proměnila se „jen“ ve hnutí, což vlastně inzerovaly už debaty prvního dne?

Partaje jsme se nakonec nedočkali. Nebylo toho ani zapotřebí, protože ruskému prezidentovi postačí, když tu bude jistá, víceméně dobře zorganizovaná pospolitost lidí, kteří mu budou kdykoli k ruce a budou ochotni plnit jakékoli jeho úkoly.

Všeruská lidová fronta se pro tento účel hodí velmi dobře – je nová, prozatím i vcelku dynamická, ale na rozdíl od Jednotného Ruska není zdiskreditovaná.

Strana či hnutí, to pro frontu samu není zvlášť důležité. Mimochodem sám Putin po vzniku hnutí přede dvěma lety nadhodil, že by nepovažoval za šťastné, aby tato struktura dostala nějaký formálně stranický kabát.

Hlavní otázkou závěrečné sjezdové středy proto nakonec bylo, zda Putin bude souhlasit s tím, že zůstane lídrem fronty, anebo ne. Jinak v čele hnutí stane triumvirát, který bude Všeruskou lidovou frontu fakticky řídit. Ostatně příznačné je, že když jde o „frontu“, bude se její nejvyšší vedení jmenovat „štáb“. Militaristická symbolika i rétorika je zkrátka součástí Putinova každodenního arzenálu. Nejvyšším orgánem Všeruské lidové fronty však bude sjezd svolávaný nejméně jednou za dva roky.

A jak Všeruskou lidovou frontu vnímají řadoví Rusové? Ti si rozhodně nepřejí, aby se z ní stala nějaká další partaj. Chápou ji především jako platformu, jejímž prostřednictvím se prezident bude dozvídat o palčivých sociálních problémech běžného ruského obyvatelstva. Což by plně odpovídalo tradiční, poněkud pohádkové představě o vlídném panovníkovi, který se jen kvůli proradnosti svých bojarů nedozvídá, jak na tom lid ve skutečnosti je. A Všeruská lidová fronta by ho o takových věcech přece mohla zpravovat.

Nezbývá ovšem než se obávat, že zrovna takto si první politik Ruska úlohu zatím jen dosti efemérní organizace nepředstavuje. Putin přes své loňské prezidentské volební vítězství svůj režim dál utužuje: stačí připomenout protidemonstrační zákon, zákon o pomluvě komplikující hlavně novinářskou práci, zákon o „zahraničních agentech“, za něž se musí prohlásit ruské nevládní organizace sponzorované ze zahraničních peněz. Vladimir Putin zkrátka na pozadí tohoto sjezdu působí dojmem člověka, který si připadá v neustálém ohrožení, šikuje a chystá se na jakousi válku. Proto ta „fronta“, proto ten „štáb“?


Čtěte také:

Putin sní sen o silném bloku mezi Evropou a Asií

Ruský první pár se rozpadl, s manželstvím Putinových je konec

ebf - tip - debata

Putin je pod ekonomickým tlakem


Autor je komentátorem ČRo Plus

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).