Menu Zavřít

LIDÉ JSOU DOMA A BEZ PENĚZ

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

ČKD Dopravní systémy

Zaměstnanci dceřiné společnosti pražského strojírenského koncernu ČKD Dopravní systémy vyjádřili minulý týden na manifestaci své rozhořčení, že nedostávají zaplaceno za odvedenou práci. Poslední výplatu totiž dostali 18. března a od té doby už an i korunu. Pouze dvěma stům sociálně nejslabších z celkem 2300 zaměstnanců byla vyplacena dvoutisícová záloha. Pokud své peníze pracovníci neuvidí co nejdříve, předseda odborového svazu zličínského podniku Jan Zlatník nevylučuje sociální nepokoje.

Finanční krizí zmítaný strojírenský holding ČKD zatím ve Zličíně omezil výrobu a na některých zakázkách, například na tramvajích pro Manilu, se vůbec nepracuje. Zhruba tisícovka zaměstnanců je tedy doma za snížený příjem ve výši osmdesáti procent .

EBF24

Minulý pátek jednali o krizové situaci v ČKD generální ředitel Jiří Maroušek a ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr se zástupci odborů. „Jednání zatím k ničemu nedospěla, pomoc musí nejprve projednat vláda, uvedl Jan Zlatn ík. Protože podnik na sklonku minulého týdne neměl peníze ani na elektřinu, není podle odborářů jisté, jestli vůbec tento týden bude fungovat.

Šéf holdingu Maroušek je přesvědčen, že pomoci by měl stát a požaduje garance na úvěr dvě a půl miliardy k dofinancování hlavních projektů. Podle mluvčího ČKD Richarda Pažouta bylo již ze strany holdingu uděláno maximum: „Po intenzivních jednáních s akcionáři i managementem je věřitelský výbor ochoten obnovit solventnost podniku, čeká se jen na souhlas státní správy. Doufáme, že do deseti dnů se to rozjede.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).