Menu Zavřít

Lidé se mohou vyjadřovat i k hustotě zástavby. Dřív byla jednání neveřejná

7. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

Veřejnost má nově šanci připomínkovat nejen funkční využití územního plánu, ale vyjádřit se třeba i k hustotě zástavby. Řádným schvalovacím kolečkem musejí díky rozhodnutí Nejvyššího státního soudu v Brně projít i takzvané úpravy územního plánu, které se dříve projednávaly neveřejně.

„Jsem ráda, že tiché navyšování objemu výstavby již není možné. Každou takovou úpravou územního plánu se nyní podrobně zabývá zastupitelstvo a do procesu mohou vstoupit i obyvatelé Prahy,“ uvedla náměstkyně primátorky a radní pro územní rozvoj Petra Kolínská (SZ/Trojkoalice). Dodala, že vyšší koeficient znamená větší zhodnocení pozemku, ale někdy i negativní vliv na okolí.

Úpravy územního plánu se od změn liší v tom, že nemění funkční využití pozemků, ale například pouze objem zástavby. Příkladem takové úpravy je například žádost vlastníků pozemků Nad Závistí na jihu Komořan na zvýšení koeficientu. Žádají o to, aby v území místo rozvolněné nízkopodlažní výstavby mohla vzniknout zástavba hustější. Na pozemcích je dnes podle magistrátu nepříliš udržovaná zeleň. „Jiným diskutabilním případem je žádost o navýšení koeficientu u dostavby bloku Plzeňská v ulici Kováků u Gymnázia Na Zatlance,“ zmínil úřad.


Bytů v Praze ubývá. Čtěte:

Počet volných bytů v Praze klesl o třetinu

 OC Lužiny. Stěna pro stavbu Beta se 75 byty.


„Jakoukoli změnu, která povede k větší transparentnosti rozhodování, nelze než přivítat. Nemělo by se ovšem zapomínat na to, že proces povolování staveb je v Česku již dnes nesmírně složitý - co se týče délky stavebního řízení, Česká republika se v žebříčku Světové banky umístila na 133. místě ze všech srovnávaných zemí,“ upozornil ředitel Institutu pro rozvoj Prahy (IPR Praha) Ondřej Boháč.

Dodal, že proces povolování staveb má přímý vliv na aktuálně skomírající bytovou výstavbu a zhoršující se dostupnost bydlení. „Stavební zákon jako takový je třeba revidovat a celý proces zjednodušit - tak, aby byl přehledný pro veřejnost i stavebníky,“ doplnil Boháč.

ebf - tip - debata

V současnosti vstupuje podle magistrátu do další fáze projednávání deset návrhů zadání změn vlny úprav a do 15. března 2017 je možné k nim zaslat připomínky.

Navrhované aktuální úpravy územního plánu:
Praha 6, Ruzyně – Výstavba polyfunkčního CTR Evropská
Praha 7, Holešovice – Výstavba polyfunkčního objektu – Holan Office Center
Praha 17, Řepy - Výstavba 15 rodinných domů Žalanského
Praha 12 – Obytná zástavba Komořany
Praha Ďáblice - Umístění zahradního domku
Praha Troja - Zrušení kódu míry využití území v záplavovém území
Praha Dolní Chabry - Dostavba dvou řadových rodinných domů
Praha Troja - Výstavba rodinných domů
Praha 5, Smíchov - Dostavba městského bloku Plzeňská v ul. Kováků
Praha 5, Smíchov - Výstavba polyfunkčního domu
Praha 16, Radotín - Přístavba zimní zahrady

Zdroj MHMP

Dále čtěte:

Bez územního plánu? Praze i Brnu tikají hodiny

Ondřej Boháč: Čeká nás hodně kávy a přesčasů, ale metropolitní plán zvládneme


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).