Menu Zavřít

Lidé věří Babišovi stále více, na chvostu žebříčku je Kalousek

17. 10. 2016
Autor: ČTK

Lidé v Česku z představitelů politických stran dál nejvíc věří šéfovi hnutí ANO a ministru financí Andreji Babišovi, důvěra mu za tři měsíce do září stoupla o čtyři procentní body na 46 procent. Druhému v pořadí premiérovi a předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi naopak klesla o šest procentních bodů na 34 procent. Největší nedůvěru budí předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, zjistilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Za Babišem a Sobotkou v pořadí podle důvěry následují ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) s 30 procenty a předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura s 29 procenty. Oběma důvěra proti červnu klesla. Z 23 na 27 procent naopak stoupla vicepremiérovi pro vědu a předsedovi KDU-ČSL Pavlu Bělobrádkovi.

V pořadí podle nedůvěry, které s 81 procenty suverénně vede Kalousek, se za ním seřadili Okamura, Sobotka a ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Okamurovi nedůvěřuje 59 procent lidí, Sobotkovi a Chovancovi shodně 54 procent. Chovancovi navíc poklesla důvěra, kterou mu lidé vyjádřili, od června do září z 33 na 23 procent.

U Babiše jako u jednoho z mála zástupců stran nedůvěra nepřevyšuje důvěru, nevěří i věří mu shodně 46 procent dotázaných. Statisticky vyrovnaný podíl důvěry a nedůvěry má ještě místopředseda ČSSD a předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček a místopředsedkyně ČSSD a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. U všech ostatních představitelů stran zařazených do výzkumu nedůvěra více či méně významně převyšuje důvěru, uvedlo CVVM.

Vyjádření důvěry a nedůvěry politikům (v procentech) v září 2016
Politik (strana) Důvěra Nedůvěra
Andrej Babiš (ANO) 46 46
Jan Hamáček (ČSSD) 21 22
Michaela Marksová (ČSSD) 27 30
…..
Bohuslav Sobotka (ČSSD) 34 54
Lubomír Zaorálek (ČSSD) 30 51
Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) 27 49
Vojtěch Filip (KSČM) 22 49
Tomio Okamura (SPD) 29 59
Milan Chovanec (ČSSD) 23 54
Petr Fiala (ODS) 14 49
Miroslav Kalousek (TOP 09) 11 81

Zdroj tabulky: CVVM


Dále čtěte:

CIF24

Kdo zastaví Babiše? Hnutí ANO posílí úspěšní byznysmeni

Jiří Pospíšil: Volební výsledky TOP 09 jsou problém


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).