Menu Zavřít

Lidem zůstane číslo mobilu při změně sítě zřejmě až v roce 2006

17. 12. 2004
Autor: Euro.cz

Pravděpodobně až na začátku roku2006 se lidé dočkají možnosti ponechat si své mobilní číslo přizměně operátora. Odhaduje to ministerstvo informatiky, kterémudnes Poslanecká sněmovna schválila návrh zákona o elektronickýchkomunikacích. ČTK to řekla mluvčí resortu Klára Volná.

Zákon pro operátory zavádí osmiměsíční přechodné období prozavedení přenositelnosti a s jeho účinností se počítá ve druhémčtvrtletí příštího roku. Původně se předpokládalo zavedení službyv polovině příštího roku.

Náklady na zavedení přenositelnosti, která již dva rokyfunguje v pevných sítích, odhadují mobilní operátoři za celý trhna desítky milionů eur. V tuzemsku je nyní přes deset milionůaktivních mobilních čísel. Podle operátorů přenositelnost využijímaximálně jednotky procent uživatelů.

Norma, která nahradí současný telekomunikační zákon, by mělaposílit konkurenci v tuzemských telekomunikacích a sladitpodmínky podnikání s legislativou EU. To, že země v této oblastidosud své právo neharmonizovala, státu vyčítá Evropská komise. K vládní předloze poslanci schválili mnoho pozměňovacíchnávrhů. Například ztráty ze sociálních položek takzvanéuniverzální služby, což je mimo jiné bezplatný přístup k tísňovýmvoláním či slevy zdravotně postiženým, by měl podle schválenéhoznění hradit státní rozpočet. Zbylé činnosti bude hradit fonduniverzální služby, do kterého budou přispívat všichni operátoři.Stát jako objednatel by měl také platit náklady na odposlechy. Zákon lépe vymezuje kompetence ČTÚ a Úřadu pro ochranuhospodářské soutěže. Ministerstvo informatiky ve schválené verzineobhájilo ustanovení, podle kterého by stanovovalo podmínky propřidělování kmitočtů a pravidla univerzální služby. Tytopravomoci bude mít ČTÚ.

„Cenová regulace podle návrhu zákona bude sicetransparentnější, avšak výrazně pomalejší,“ řekl ČTK manažer proregulaci Czech On Line Petr Kastner. Upozornil také na příliškrátké přechodné období, které bude mít ČTÚ na vydávání cenovýchrozhodnutí bez analýzy trhu. ČTÚ bude moci vydávat rozhodnutí beztéto analýzy jen 12 měsíců od nabytí účinnosti zákona, podleKastnera však mohou být analýzy trhu dokončeny později a úřad bytak nemohl regulovat trh.

EBF24

Podle generálního sekretáře Asociace pro spravedlivoukonkurenci Ivana Pilného přišel zákon pozdě a navíc existujíobavy o jeho úspěšné zavedení do praxe. Potenciální nebezpečí pakvidí v ustanovení, podle kterého může ČTÚ pozastavit nebo zrušitněkteré povinnosti dominantního operátora, kterým je ČeskýTelecom.

Návrh posiluje některé pravomoci ČTÚ a mění způsob jehořízení. Nově má v jeho čele stát pětičlenná rada, jmenovanávládou na pět let.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).