Menu Zavřít

Lidovci a STAN zvažují společného kandidáta na místopředsedu Sněmovny

26. 10. 2017
Autor: čtk

Lidovci a Starostové a nezávislí (STAN) chtějí ve Sněmovně úzce spolupracovat a sdílet informace. Není vyloučeno ani to, že by společně usilovali o pozici místopředsedy dolní komory Parlamentu, řekli po prvním povolebním jednání zástupci obou uskupení. O společném postupu chtějí KDU-ČSL a STAN jednat i pro nadcházející senátní volby.

„Chceme, aby naše oba poslanecké kluby koordinovaly svoje kroky v názoru na ty nejdůležitější otázky. Jsme ochotni sdílet naše kapacity tak, abychom mohli pokrýt celou agendu,“ řekl po jednání předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

„Chceme spolupracovat na úrovni klubů, chceme si pomáhat v expertní oblasti, chceme si pomáhat s tím, abychom obsáhli celou práci Poslanecké sněmovny,“ řekl předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský. V návaznosti na to by se podle něj mohla prohloubit spolupráce obou stran i v dalších oblastech.

Lidovci a Starostové uvažují také o tom, že by se spolupráce rozšířila i o TOP 09. S jejími zástupci chtějí jednat poté, co si TOP 09 ustaví poslanecký klub. Bělobrádek a předseda STAN Petr Gazdík nevyloučili ani možnost, že by tři menší sněmovní strany postavili společného kandidáta na místopředsedu Sněmovny, podle nich to je věc dalšího jednání. KDU-ČSL, STAN a TOP 09 mají dohromady 23 poslanců, a společně by tak mohly vytvořit třetí nejvýznamnější sílu ve Sněmovně.


Přečtěte si komentář: Největší změna od roku 1989: Češi chtějí nový stát

Brífink Jana Novotného


KDU-ČSL a STAN chtějí také spolupracovat v senátních volbách v příštím roce. Poprvé by k tomu mohlo dojít už v lednových doplňovacích senátních volbách na Trutnovsku. „Bavíme se o společné podpoře případných kandidátů. Vypadá to nadějně, že by mohl být podpořen jeden kandidát středových a středopravicových stran,“ řekl Gazdík.

MMF24

Lidovci a Starostové se letos na jaře dohodli na vytvoření volební koalice, v létě z ní ale sešlo a každý subjekt kandidoval do Sněmovny samostatně. Představitelé obou stran se ale dnes shodli, že to je věc minulosti. „My jsme se nerozešli ve zlém. Teď žijeme přítomností a je evidentní, že ani ta zkušenost z minulosti nenarušila naše vzájemné vztahy,“ řekl Gazdík. „Píšeme nový příběh a jdeme do toho naplno,“ připojil se předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

O povolební situaci čtěte více v rubrice Volby 2017:

Kontrola tajných služeb má být v rukou opozice, shodly se KDU-ČSL a ODS

Babiš už nebude jednat se STAN a TOP 09. Vládu s důvěrou chce do Vánoc

Vysoký cíl ODS. Občanští demokraté chtějí pro Fialu post předsedy Sněmovny

Hnutí ANO chce upravit jednací řád Sněmovny, přestávky i přednostní práva


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).