Menu Zavřít

LIKVIDACE DRHNE

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

A-Invest

Jen tři neděle zbývají A-otevřenému fondu, kdysi největšímu podílovému fondu z druhé kuponové vlny - známému spíše pod původním názvem AGB podílový fond - na to, aby se podle požadavku Komise pro cenné papíry zlikvidoval a poté vyplatil podílní ky. V majetku má však ještě několik balíků akcií firem, které se mu nedaří rozprodat, a otázkou tedy je, jak to všechno dopadne.

Podle Radky Zachové, ředitelky Investiční společnosti A-Invest, která uvedený fond spravuje, jsou akcie těchto posledních titulů z portfolia v podstatě nelikvidní a v současné době o ně nemá investorská veřejnost zájem. Na dotaz, zda s e všechno podaří stihnout, ředitelka odpověděla, že „závazky a pohledávky musí být vypořádány v souladu s rozhodnutím Komise pro cenné papíry a k odkladu jejich vypořádání nemůže dojít .

Původně uzavřený podílový fond se koncem roku 1997 otevřel a začal vyplácet své podílníky. Ziskuchtivých zájemců však byla více než polovina, majetek fondu klesl loni v únoru pod padesát procent, což v naší praxi podle zákona znamená ukon čení hospodaření fondu a jeho likvidaci.

Dvaadvacátého prosince loňského roku nabylo rozhodnutí komise o tom, že se fond musí uzavřít, právní moci. Do šesti měsíců od tohoto data (22. 6. letošního roku) musí být majetek rozprodán a do měsíce od vypořádání závazků a pohledávek pa k musí být zbývajícím podílníkům vyplaceny jejich podíly z likvidace.

Akcie na skladě

Problémem však je, že správcovské společnosti se zatím akcie z portfolia prodat příliš nedaří. Už letos počátkem března zveřejnila nabídku na prodej šesti titulů, před několika dny nabídku prostřednictvím novinového inzerátu zopakovala s tím, že dvě firmy z ní vypadly. To znamená, že za téměř tři měsíce se jí podařilo prodat pouze dvě firmy z portfolia - konkrétně Zetor a Sokolovskou uhelnou. V obou případech se však ještě k tomu jednalo jen o malé množství akcií nepřesahující ani jedno procento základního jmění uvedených firem.

V majetku však stále zůstávají balíky akcií Českomoravského lnu (20 procent jmění společnosti), Reprogenu (20 procent), Lesů Protivín (18 procent) a Kabelovny Děčín (1,75 procenta jmění) a času již příliš nezbývá.

Zajímavá je i nabídka k postoupení pohledávky vůči fyzické osobě Adolfu Riedlovi za 20 milionů korun, která vznikla v důsledku nesplnění jeho povinností vrátit zálohu, která mu byla poskytnuta na základě smlouvy o úplatném převodu ce nných papírů, od níž pak odstoupil.

„Jde o pohledávku, která vznikla v roce 1997. Krajský soud uložil panu Riedlovi zaplatit A-Investu zmíněnou částku 20 milionů včetně úroků, vzhledem k tomu, že pan Riedel podal proti tomu odvolání, společnosti se dosud nepodařilo pohledáv ku zpeněžit a rozhodla se ji zařadit do veřejné soutěže, vysvětluje Zachová s tím, že v souladu s účetnictvím byly na tuto pohledávku vytvořeny opravné položky v její plné výši.

Čekání podílníků

Otázkou zůstává, kolik dostanou z likvidace zbylí podílníci, kterých je v současné době stále kolem 30 tisíc.

Jasné je jen to, že se fond pod nájezdy podílníků zmenšil z původních 2,3 miliardy korun na dnešních 256 milionů korun a jeho čisté obchodní jmění k 30. dubnu letošního roku činilo 935 korun na jeden podílový list, kd yž ještě ke konci loňského roku bylo na 980 korunách.

Analytici soudí, že pokud bude čisté jmění klesat stejným způsobem jako v předchozích letech, bude 22. června připadat na jeden podílový list zhruba 925 korun. Konečná hodnota vypláceného podílu bude však známa až po úplném zli kvidnění majetku a bude ovlivněna výší ceny, za kterou budou prodány již zmíněné akciové tituly v portfoliu.

Současný kurs v RM-Systému byl koncem minulého týdne 813 korun. Akcie, které se nedaří prodat, tvoří 18 procent portfolia fondu, hotovost 38 procent a 41 procent je v pohledávkách. To jsou čísla z konce loňského roku.

Problémy už od počátku

Investiční společnost A-Invest byla původně dceřinou společností Agrobanky, ale začátkem července 1996 byla prodána finanční skupině Motoinvest, respektive 4. CS Holdingu, který ji však posléze prodal dále.

ebf - tip - debata

A-Invest měla původně ve správě dva velké investiční fondy z obou vln kuponové privatizace, které se později přeměnily na holdingy. Na jeden z nich - AGB IF II - pak byla uvalena nucená správa ministerstva financí kvůli po chybným nákupům akcií Kreditní banky a Agrobanky.

Ze tří podílových fondů spravovaných A-Investem patří k největším právě A-otevřený podílový fond - dříve AGB podílový. Na něj byla uvalena v lednu 1997 nucená správa také, a to především za nejasnou vlastnickou strukturu fondu. Fondy měla poté převzít pod svá křídla investiční společnost Expandia, od čehož se pak u stoupilo a vyměnilo se pouze vedení fondu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).