Menu Zavřít

LIKVIDACE SAMOSPÁDEM

10. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Benzina, s. p.

Praha – Státní podnik Benzina, který je stále počtem benzinových čerpadel v Česku druhou největší firmou, definitivně končí. Předlužená firma čelí od prosince návrhu na konkurs, ze kterého se stěží vyvlékne. Vláda má přesto v nejbližších dnech projednat návrh na likvidaci. Po sedmi letech agonie státního podniku je to skutečně úctyhodná péče.

EBF24

Státní podnik Benzina je pozůstatkem původní monopolní sítě stejného jména. V roce 1994 se z ní vydělila lepší a perspektivnější část do akciové společnosti Benzina. Zbytkovému státnímu podniku Benzina tehdy zůstaly dluhy z minula (1,5 miliardy nedoplatku spotřební daně) a zastaralá, málo lukrativní čerpadla, která se měla postupně rozprodat. Část se skutečně prodala, ale už v roce 1997 vláda rozhodla, že podnik prodá jako celek. Odmítla mu ovšem odpustit staré dluhy, takže se žádný kupec nenašel. Od té doby se ze strany vlastníka, tedy státu, nedělo nic. Na straně podniku se ovšem přes snahu o splácení ztráty zvyšovaly a firma nyní včetně penále dluží státu už 2,2 miliardy korun.

Jak v konkursu, tak v likvidaci bude nyní výnos z prodeje státního majetku nepochybně mnohem nižší, než mohl být v minulosti. Předlužená Benzina neměla na modernizaci čerpadel. Většina z nich proto neodpovídá ekologickým předpisům a podle zákona by už neměla být v provozu. Tržní cena „státních čerpadel se postupně snižovala i tím, jak pokračovala výstavba nových stanic. Přibývaly příliš rychle a co do počtu je trh zřejmě už přesycený. V České republice je nyní celkem 1800 čerpadel a nejméně polovina z nich přibyla za posledních pět let.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).