Menu Zavřít

Linea Cru z „bílé“ oblasti

2. 7. 2006
Autor: Euro.cz

Víno

WT100

Bílá vína se nepěstují v oblasti Friuli dlouho - ještě před zhruba padesáti lety zde modré odrůdy mívaly až osmdesátiprocentní podíl. Přesto je tato oblast na severovýchodě Itálie známá právě díky bílým. Ve druhé polovině sedmdesátých let zde došlo k výrazné změně skladby vinic a ke slovu se dostaly především „mezinárodní sorty“, pinoty (bílý a šedý), sauvignon a chardonnay. Čest domácích odrůd původních zachraňuje dnes nejrozšířenější z nich tocai friulano, nově se do vinohradů vracejí i další, ribolla gialla nebo picolit.
Bílá vína z apelací Friuli si brzy získala své ctitele především pro svůj odrůdový výraz, sílu a pikantní svěžest. V oblasti Colli Orientali del Friuli, která tvoří severovýchodní hranici regionu a jedním svým cípem se přimyká ke slovinské hranici, působí krom jiných i rodinné vinařství Bandut - Giorgio Colutta. Necelých dvacet hektarů není velká rozloha, ale umístění na nejlepších polohách při jižní hranici oblasti v okolí míst Buttrio, Manzano a Rosazzo, jakož i nově vybudované sklepy a zpracovatelské technologie jim umožňují další pokrok při zvyšování kvality produkce.
Ve dvou jakostních řadách - Linea tradizionale a Linea Cru - nabízí vinařství široký výběr především bílých vín z věhlasné italské „bílé“ oblasti. O to, aby se zajímavá vína Coluttových dostala i na náš trh, se stará přímý zástupce jejich sklepů v Česku, Vivaldo Vignozzi Agente diretto Colutta. Jako ukázku nám nabídl reprezentanta vyšší řady, Linea Cru.
Colli orientali del Friuli Pinot grigio 2004 - Giorgio Colutta. Brilantně čirá hladina barvy slámového tónu je to, co vás ve sklence zaujme na první pohled. Nos atakuje výrazná kytka, v níž převládá ryzí ovocitý nádech, podložený lehýnkou minerální texturou a dokreslený sotva patrnými medovými aspekty. Chuť je odrazem vůně, hrozen vede podporován akordem rozkvetlé louky, medové tóny a lehká, opravdu jen stopová přítomnost cukru přiznávají hodně odspodu. Navíc celé vyznění oživí příjemná, neagresivní kyselinka, která nastoupí v samém závěru a dá vínu patřičnou živost a vzlet.
Výsledkem je velice příjemné, vyvážené víno bohatého projevu s pikantním odlehčujícím závěrem, plné vůně a elegantního hladivého doběhu.

  • Našli jste v článku chybu?