Menu Zavřít

Lion Air hraje o byznys. Nehoda v Indonésii může znamenat stopku miliardových investic

7. 11. 2018
Autor: čtk

Letecká katastrofa indonéské společnosti Lion Air, při níž zemřelo 189 lidí, bude mít pravděpodobně fatální dopad i dovnitř samotné firmy. Ve hře je zákaz jejích letů do Evropy. Firmu, u níž zdaleka nejde o první nehodu, to může bolet zejména proto, že si objednala u výrobců 234 letadel v přepočtu za 411 miliard korun.

Lion Air nikdy neměly v Indonésii skvělou pověst. Statistika nehod téhle firmy zahrnuje i takové bizarnosti, jaká se stala v roce 2013, když na letišti na ostrově Sulawesi měla kolizi s krávou. Od roku 2002 měla firma poruch a havárií s různou škodou více než desítku. Poslední vážnější se stala v srpnu 2013, kdy se pilot na letišti v Denpassaru na Bali netrefil na přistávací plochu a sjel do moře. Tehdy naštěstí nikdo nezemřel. Tamní odborníci ale poukazovali na to, že v minulosti se u pilotů firmy našly drogy a i tento incident by s tím mohl mít něco společného.

Jde o to, že Lion Air je velmi rostoucí firmou a není zřejmé, z jakých personálních zdrojů zvládá svůj růst pokrýt. Firma, která vznikla teprve v roce 1999, dnes vypraví denně na 630 letů do více než stovky destinací i mimo Indonésii.

A v tom je právě potíž. Aerolinka byla na blacklistu a Evropa ji odmítala pustit na své nebe. Jenže když v roce 2013 zástupci společnosti Lion Air oznámili vedle 234 Airbusů také nákup 230 Boeingů a podepsali v Elysejském paláci kontrakt za účasti prezidenta Frangoise Hollanda, ledy se začaly prolamovat. O tři roky později už dostala nad Evropu zelenou. Jenže ani nová letadla, jak se nyní ukazuje, nejsou zárukou bezpečnosti aerolinek.

Incident velmi pravděpodobně Lion Air i s jeho sloganem „We make people fly“ vrátí opět na blacklist.

Zmeškali jste navazující let? Čtěte, na co všechno máte nárok

Cestující na letišti Václava Havla v Praze

Čtěte:

Z Plzně na dovolenou? Letiště v Líních usiluje o charterové lety

Istanbul otevřel gigantické letiště. Do deseti let má být nejrušnější na světě

EBF24

10 nejhorších letišť na světě. Podívejte se, odkud pravděpodobně neodletíte včas

10 nejnebezpečnějších aerolinek světa. Těmhle se raději vyhněte

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).