Menu Zavřít

Lisovat chtějí i Kazaši

27. 10. 2005
Autor: Euro.cz

Ekodesky Stramit

CIF24

PRAHA (foj) - Společnost Ekodesky Stramit, která vyrábí v Jedousově na Pardubicku panely z vláken obilné slámy, zakládá novou stavební divizi. Podnik přijme v první fázi deset zaměstnanců, vedení společnosti však počítá s tím, že v dalších měsících jejich počet poroste. Firma tímto způsobem reaguje na zvýšenou poptávku po nízkoenergetických stavbách. Zájem vzrostl především kvůli ohlášenému zdražování základních energií, tedy elektřiny a zemního plynu. Zpočátku má firma v úmyslu stavět domy především ve východních Čechách.
„Doposud jsme vyráběli pouze panely a stavbu domů zajišťovaly další firmy. Protože zdražování energií zvyšuje zájem o nízkoenergetické stavby, a tím pádem i o náš systém, chceme vyjít vstříc investorům a domy podle připravené projektové dokumentace také stavět. Sami nejlépe známe vlastnosti materiálu, a budeme proto moci zaručit vysokou kvalitu staveb,“ uvedl jednatel firmy Jan Bareš
Linka na zpracování obilné slámy je výsledkem vlastního vývoje firmy Ekodesky Stramit. Její vývoj a výroba přišla na více než deset milionů korun. Firma zřejmě prodá svoji technologii i zahraničním zájemcům, koncem minulého týdne jednala se zástupci kazašského Kaspického fondu. „Mají zájem o naši technologii lisování obilné slámy na ekodesky vhodné pro stavebnictví. Budou-li jednání úspěšná, koupí minimálně dvě naše linky, “ uvedl Bareš.
Do kazašského investičního fondu plynou zisky z prodeje ropy. Vybrané investice fond podporuje do výše 49 procent a zbytek musí uhradit privátní investor. Stát po třech letech svůj podíl prodává a zisk jde do státního rozpočtu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).