Menu Zavřít

Litevec vylákal z Facebooku a Googlu přes sto milionů dolarů pomocí falešných faktur

27. 3. 2019
Autor: čtk

Litevec Evaldas Rimasauskas se v USA přiznal, že pomocí falešných faktur vylákal od Facebooku a Googlu více než sto milionů dolarů. Peníze ukryl v bankách po celém světě, mimo jiné na Slovensku.

Rimasauskas měl spolu s komplici podle obžaloby k získání peněž použít takzvané phishingové schéma, ve kterém vystupovali jako zástupci existující tchajwanské společnosti Quanta Computer, s níž poškozené firmy běžně obchodují. Pomocí falešných emailů a faktur přesvědčili Facebook a Google, že jim dluží peníze, které si nechali poslat na účty v Hongkongu, Litvě, na Kypru a také na Slovensku.

Tímto způsobem měli podle zdrojů agentury Bloomberg vylákat v roce 2013 z Googlu 23 milionů dolarů a o dva roky později 98 milionů dolarů z Facebooku. Obě poškozené firmy uvedly, že podvod odhalily samy a peníze byly navráceny. „Facebook získal zpět většinu prostředků krátce po incidentu a po celou dobu spolupracoval s vyšetřovateli,“ napsala společnost.

Stali jste se terčem phishingového útoku?

„Rimasauskas si myslel, že se může při páchání podvodů schovat za počítačovým monitorem na druhé straně zeměkoule, ale brzy zjistil, že americká spravedlnost dosáhne daleko, a nyní mu hrozí dlouhý čas za mřížemi,“ prohlásil americký prokurátor Geoffrey Berman. „Plně si uvědomuji, že jsem spáchal podvod,“ řekl Rimasauskas u soudu.


Technologické firmy, giganty moderní ekonomiky, jsou v defenzivě - ovšem často ze špatných důvodů. Na ty dobré teprve pomalu dochází. Čtěte více v eseji Hromy budoucích bouří

 Facebook, Google, Amazon, ilustrační foto


Padesátiletý Litevec byl vydán do Spojených států v roce 2017, spolu s přiznáním k podvodu souhlasil s propadnutím majetku v hodnotě 49,7 milionu dolarů. V případě odsouzení Rimasauskasovi hrozí až 30 let vězení.

Phishingové útoky stojí americké společnosti zhruba půl miliardy dolarů ročně, odhaduje FBI. Mezi lety 2013 a 2016 jich federální agenti vyšetřovali více než 22 tisíc. Mezi nejčastější cíle patřily zejména advokátní a realitní kanceláře.

EBF24

Platební podvody ohrožují i finanční společnosti. Více než tři čtvrtiny finančníků čelilo phishingu v roce 2017, vyplývá z průzkumu banky HSBC. Necelé dvě třetiny útoků pocházelo zvenčí firmy. S tím souvisí také kyberbezpečnost. „Během jedné minuty se na světě uskuteční 545 tisíc pokusů o narušení sítě a 310 tisíc pokusů o přístup do osobních elektronických zařízení. Za stejnou jednu minutu je 140 tisíc závadných programů zablokováno antiviry,“ uvedla vedoucí oddělení kybernetické bezpečnosti z HSBC Elizabeth Murrayová.

Přečtěte si také:

Europoslanci schválili reformu autorského práva na internetu. Má oslabit Google a spol.

Blackout české Wikipedie. Encyklopedie je na den vypnuta kvůli reformě autorského práva

Francie chce zkrotit internetové giganty, zatíží je tříprocentní daní z příjmu

Facebook platil náctiletým za přístup k datům. Program po kritice přerušil

Facebook a Instagram žalují čtyři čínské firmy za prodej falešných účtů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).