Menu Zavřít

Litvínov zbourá Vítkovy paneláky. CPI dostane 1,3 milionu

18. 4. 2018
Autor: Profimedia.cz

Firma CPI Byty inkasovala za vybydlené bloky litvínovského sídliště Janov 1,3 milionu korun. Radnice je zbourá do šesti let.

Litvínovské sídliště Janov patří k nejproblémovějším lokalitám v Česku. Radnice se proto rozhodla, že část vybydlených domů, kde bují kriminalita, zboří. Aktuálně zastupitelstvo schválilo odkoupení tří janovských bloků patřících společnosti CPI Byty, která tvoří součást „rodiny“ CPI miliardáře Radovana Vítka. Město firmě zaplatí zhruba 1,3 milionu korun a do šesti let by mělo všechny paneláky zbourat. Litvínovská radnice chce i tímto krokem řešit neradostnou situaci v Janově.

Firma CPI Byty původně na sídlišti vlastnila více než šest stovek bytů, už před sedmi lety ale začala mluvit o tom, že by všechny tamější nájemníky sestěhovala do jednoho domu a zbytek paneláků srovnala se zemí. To se tehdy litvínovským konšelům nelíbilo, po CPI žádali opravu bloků. Pod janovským sídlištěm se navíc nachází několik stovek milionů tun hnědého uhlí. To ovšem leží až za stanovenými ekologickými limity, a tak si na ně těžaři musejí nechat zajít chuť.


Miliardář Vítek získal kontrolu nad dostihy v Chuchli. Plánuje investice za stovky milionů

 Závodiště Velká Chuchle, ilustrační foto


Litvínov je tak dalším městem, kde přistupují k demolici panelových sídlišť, která měla na přelomu 70. a 80. let minulého století vyřešit kritickou bytovou situaci v tehdejším Československu. Několik let už se takhle bourá na Mostecku, kde se bagry zakously do domů v Chanově, Bečově a třeba i Obrnicích. V roce 2011 se k demolici vůbec prvního paneláku odhodlali v Havlíčkově Brodě. Bourání si platí buď samy radnice, nebo využívají státní dotace.

ebf - tip - debata

Dále čtěte:

Vítkův vysočanský komplex: Kolben Park se začne stavět v roce 2020

CPI Hotels miliardáře Vítka expandují do Brna a Českého Krumlova

Vítek rozčílil lyžaře. Kvůli sporu o peníze zastavil vleky v Crans Montaně

Radovan Vítek


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).