Někteří tvrdí, že léto bez zmrzliny nejde přežít. Otázka spíš zní, proč by se někdo o něco takového vůbec pokoušel. Časy, kdy jste si mohli dát do kornoutku točenou jahodovou a banánovou za 1,40 koruny nebo kopeček vanilkové, čokoládové a chemicky zelené pistáciové za 70 haléřů, dávno minuly. Cena zmrzliny podstatně stoupla, ale s ní naštěstí ve většině případů stoupla i její kvalita.
Ti, kdo mají zmrzlinu opravdu rádi, si možná vzpomenou na kavárny s názvem Cremeria Milano v Pařížské ulici a Cream & Dream v Husově ulici v Praze 1, které přinesly krátce po roce 2000 do Prahy opravdovou italskou zmrzlinu neboli gelato, jak je teď populární říkat. Zmrzlina v obou provozovnách se neprodávala v kopečcích, ale v podobě porcí nandávaných špachtlí, jako v Itálii. Cena se pohybovala kolem 70 korun, což bylo naprosto nevídané, a přesto se tam stály fronty.
Oba podniky původně sázely spíše na cizince, ale velmi brzy jim začali přibývat čeští zákazníci. Zmrzlina na obou místech byla skvělá, žádná jiná se jí nemohla rovnat, a kdo jednou ochutnal, byl odsouzený utrácet stále dokola nekřesťanské peníze za trochu toho studeného sladkého potěšení.
Pravý zmrzlinový boom ale nastal teprve v posledních letech. Spousta lidí se stále nechá ukolébat opočenskou zmrzlinou z prášku, kterou stačí smíchat s vodou a nalít do stroje. Pokud ale chcete ochutnat poctivé řemeslné zmrzliny připravené ze základních surovin, jako jsou smetana, vejce, vanilka, cukr v mnoha podobách, ovoce a případně ořechové pasty, které jsou vyrobené jen z ořechů, možností máte čím dál víc a zdaleka nejen v Praze.
Abyste o prázdninách nemuseli tápat, ochutnali jsme je za vás a přinášíme vám stručného zmrzlinového průvodce republikou. Neříkáme, že je výčet úplný, zmrzlináren přibývá a všechny bychom otestovat nezvládli. Zapomeňte na průmyslové nanuky i zmrzky a dopřejte si něco lepšího!
Praha
V Praze už je výběr natolik široký, že můžete vybírat podle čtvrti a podle délky fronty. Zmrzlinu si dají rádi i turisté, a tak je největší výběr v historickém centru.
Mimopražské
Dobrá zmrzlina ale zdaleka není doménou Prahy. Čím dál častěji se objevuje i v menších městech a vesnicích.
Přečtěte si také: