Menu Zavřít

Lobbista farmaceutických firem? Dillí Gatese k očkování Indů nepustí

10. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Indická vláda odebrala nadaci manželů Melindy a Billa Gatesových možnost financovat svou národní poradní radu pro zvyšování populační imunity. Dle mediálních spekulací by důvodem mohl být střet zájmů kvůli možným vazbám Gatesovy nadace na zájmové skupiny z prostředí farmaceutických firem. A v indickém vakcinačním programu, který je jedním z největších na světě, by právě pro ně mohlo jít o hodně.

Bill Gates je známý filantrop, který své choutky činit dobro praktikuje celosvětově. Rozsáhle se angažuje mimo jiné v Indii, kde, jak se kdysi svěřil ve svém sloupku pro Huffington Post, jeho nadace na boj proti nemocem a chudobě k roku 2012 vynaložila více než miliardu dolarů.

Nadace Melindy a Billa Gatesových nyní ale právě v Indii narazila. Federální vláda totiž rozhodla o přerušení finanční spolupráce mezi nadací a indickým národním poradním orgánem pro zvyšování imunity populace: National Technical Advisory Group on Immunisation (NTAGI). Od 28. února tak NTAGI, která byla do té doby financována z prostředků nadace, přejde plně pod správu indických orgánů.

Přispěla studie

Podle mediálních spekulací k rozhodnutí indické vlády přispěly nejen názory některých místních lékařů, ale i nedávná studie panelu Global Policy Forum. Studie „Philanthropic Power and Development-Who Shapes the agenda?“ vyšla předloni v prosinci a zaměřuje se na rostoucí vliv nadnárodních nadací na určování politického diskursu a nastolování agendy v oblastech pro stát kriticky důležitých.


Indie je chudá. Všichni Indové však nikoliv. Čtěte o těch nejbohatších:

Nejbohatší Indové? Rodina se spíše stala pračkou na peníze

Indický Taj Mahal


Práce přitom jasně poukazovala na působení nadace manželů Gatesových (výdaje na zdravotnictví, politika vakcinace). O podezření z možného střetu zájmů kvůli údajným vazbám Gatesových na velké farmaceutické firmy pak indická zdravotní řídící skupina National Health Mission podle listu Indianexpress informovala vládu již loni v březnu.

Podle indického deníku Economic Times budou všechny ekonomické vazby mezi NTAGI a nadací koncem února přerušeny. Indické ministerstvo zdravotnictví však spekulace krotí s tím, že přesun pod federální správu byl dlouhodobě plánovanou aktivitou a nijak budoucí spolupráci mezi vládou a manžely Gatesovými neohrozí.

Očkovat Indy by se vyplatilo

Ať už jsou podezření pravdivá či nikoliv, pravdou je, že vidina vlivu na NTAGI by pro farmaceutické firmy byla velmi atraktivní a to vzhledem k právě probíhajícímu vakcinačnímu programu v Indii. Ten je jedním z největších na světě a zahrnuje zhruba 27 milionů novorozenců a 30 milionů těhotných žen, přičemž očkování v jeho rámci probíhá každý rok zdarma. Rovněž není tajemstvím, že Gatesova nadace do vývoje léků a vakcín pouští peníze. Předloni dle informací časopisu Forbes investovala 52 milionů dolarů do německého výrobce vakcín Curevac.

WT100


A jak je to s očkováním v Česku? Přečtěte si o jedné nevhodné reklamě:

Očkujte děti, nebo zemřou, varuje kontroverzní reklama

 ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?