Menu Zavřít

Lockheed Martin bude vyrábět stíhačky F-16. V Indii

19. 6. 2017
Autor: čtk

Americká společnost Lockheed Martin dnes na mezinárodním aerosalonu u Paříže podepsala s indickou firmou Tata Advanced Systems kontrakt za několik miliard dolarů na výrobu stíhaček F-16 v Indii. Země potřebuje stovky těchto letounů, aby nahradila starší stroje sovětské provenience. Vláda však trvá na tom, aby je zahraniční dodavatel vyráběl v Indii s místním partnerem, a pomohl tak v zemi vybudovat výrobní základnu.

Je ale možné, že vládní program „Make in India“ premiéra Naréndry Módího narazí na kampaň amerického prezidenta Donalda Trumpa „America First“, která firmy nutí investovat do výroby a vytvářet pracovní místa ve Spojených státech, poznamenal Reuters. Zástupce Lockheed Martin Phil Howard nicméně uvedl, že Trumpova administrativa je o projektu informována a že má projekt její plnou podporu.

V dnešním společném prohlášení obou firem se uvádí, že po přesunu výrobní základny do Indie pracovní místa v USA zůstanou. „Výroba letounů F-16 v Indii zachová tisíce pracovních míst u společnosti Lockheed Martin i u amerických dodavatelů komponentů pro tyto stíhačky,“ uvádí se v prohlášení.

Indie a USA v současné době připravují návštěvu indického premiéra ve Washingtonu, která se má uskutečnit 26. června. Spojené státy se v posledních letech staly spolu s Ruskem a Izraelem předním dodavatelem zbraní do Indie.

Indie bude mít možnost stroje F-16 také vyvážet, uvádí se v prohlášení. Vyrábět má jejich nejmodernější verzi Bloch 70.

MMF24

Švédská společnost Saab, která nabízí indické armádě své letouny Gripen, počítá podle Reuters rovněž s výrobou v Indii.

O letectví dále čtěte:

USA subvencovaly Boeing, Evropě to ale nijak moc neuškodilo

Trump chce zprivatizovat řízení letového provozu. Aerolinky mají smíšené reakce

Brusel znovu udělil aerolinkám miliardové pokuty za kartel


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).