Menu Zavřít

LOKÁLPATRIOTISMU NUTNO SE OBÁVATI

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

V den jedenaosmdesátého výročí vzniku republiky vystoupil premiér Miloš Zeman po schůzce s prezidentem se státotvorným prohlášením. Odstoupí-li Občanská demokratická strana od opoziční smlouvy s vládnoucí ČSSD, začnou sociální demokraté jednat nejprve o vytvoření středolevé koalice s lidovci a Unií svobody. Tedy o první variantě, která byla ve hře po předčasných volbách v červnu 1998.

„V případě, jestliže se ODS například na svém prosincovém kongresu rozhodne tuto dohodu vypovědět, bude sociální demokracie považovat za vhodné vrátit se přesně k té variantě, kterou prosazovala v červenci 1998 před uzavřením takzvané opoziční smlouvy, a nabídne ostatním stranám toto téma, řekl předseda vlády.

Týž den lidovci oznámili, že KDU-ČSL je v případě vypovězení opoziční smlouvy ochotna jednat se sociálními demokraty. „Určitě budeme o této variantě jednat, ale nemohu předvídat výsledek, konstatoval místopředseda křesťanských demokratů Cyril Svoboda. A dodal, že jednání by se samozřejmě konalo v rámci čtyřkoalice, nicméně vypovězení opoziční smlouvy bude pro KDU-ČSL vždy výzvou k jednání.

Vzápětí se ozval Patrik Nacher, tajemník předsedy unionistů Jana Rumla. Sdělil, že Unie svobody bude reagovat až na konkrétní kroky, například na vypovězení opoziční smlouvy či usnesení orgánů strany, nikoliv na Zemanův výrok. Prezident k tomu všemu poznamenal, že v této chvíli nehodlá vstupovat do debat o podobě vlády.

To vše se událo den poté, co předseda ODS zopakoval, že jeho strana neustupuje od návrhu na koalici všech nekomunistických stran, byť připustil, že jsou i „podmnožiny , kdyby se toto řešení nezdařilo. A jsme tam, kde jsme byli. Politici se vzájemně drží v šachu, aby mohli prosadit každý tu svou.

Hlava státu 28. října vystoupila ještě jednou. Václav Havel se svěřil Rádiu Svobodná Evropa, že ho znepokojují provinciální tóny, které zaznívají z úst politiků či politických stran… „v podobě určité soběstřednosti, nezájmu o okolní svět, takového jakéhosi lokálpatriotismu .

Bezpochyby, lokálpatriotismu nutno se obávati. Politika do něj zabředlá skoro nemá východiska.

ebf - tip - debata

Co je ale ještě horší, patriotismus některých členů této vlády se ani tak nevztahuje k místu, jako k jim samým. Skandály, které se dnes a denně provalují, by v jiných zemích stačily nejen na demise jednotlivých ministrů, ale bezpochyby na rezignaci celé vlády. Bývalý ředitel štiřínského zámku Václav Hrubý veřejnosti sděluje, že ho vydíral premiérův poradce Jan Novotný. Jako důkaz předkládá veřejnosti nahrávku telefonického rozhovoru, za který by se po pravdě řečeno nemusela stydět ani Cosa Nostra. Premiér na to prohlásí, že zatím důkazy o proradnosti svého rádce nemá. I ředitelka největší české nemocnice v Praze-Motole Helena Rögnerová veřejnosti tvrdí, že byla vydírána, a to už nejen pouhým poradcem, ale přímo samotným členem vlády - ministrem zdravotnictví Ivanem Davidem. Ministr rozpačitě koktá, jinak se neděje nic. Dění má jen mnohem vyšší grády než před pádem Klausova kabinetu.

S novým týdnem začnou nová kola politických rozhovorů. Načne je předseda ODS Václav Klaus, který ohlásil, že se navečer 1. listopadu sejde s předsedou KDU-ČSL Janem Kasalem. Neformálně jistě budou diskuse pokračovat i v Poslanecké sněmovně, kde o den později znovu začnou rokovat poslanci. Povedou se řeči, budou se množit dohady. Politici se budou bavit, národ už méně.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).