Menu Zavřít

Londýn pro pokročilé: kde se v hlavním městě Británie dobře najíst a napít

17. 12. 2017
Autor: Archiv

Parlament, Buckinghamský palác, Westminsterské opatství a Big Ben si zvládnete prohlédnout za den. Projíst se městem nad Temží potrvá mnohem déle.

Je krásný, velký a dobrý. Ochutnat v něm můžete jídlo z celého světa ve špičkové kvalitě a ty nejlepší drinky tu míchají barmani z vyhlášených barů, kteří sbírají jedno ocenění za druhým. Na druhé straně obejít všechny takové podniky může být značně vyčerpávající, finančně náročné a vašim spolucestujícím může připadat divné, že se místo na Big Ben stále dívají jen do jídelního lístku. Řešení tentokrát nabízíme i těm, kteří přijíždějí do Londýna za prací a nepodaří se jim vytáhnout paty z hektické City. I tam se dá skvěle najíst a napít, a pokud si budete moct dovolit vyrazit alespoň do vedlejší čtvrti, můžete i během pracovní cesty vyzkoušet to nejlepší z toho, co hlavní město Británie momentálně nabízí.

Na anglickou kuchyni se z pochopitelných důvodů nesoustředíme. Londýn je nejkosmopolitnější město Evropy, vaří se tu jídlo z celého světa, a tak na okruhu pár kilometrů můžete vyzkoušet něco z Japonska, Portugalska, Číny i Jižní Ameriky. Minulý týden jsme prošli nové i osvědčené podniky, snědli spoustu skvělých jídel a vypili víc drinků, než by odpovídalo doporučením lékařů. Na následující tipy se proto můžete spolehnout.

Od snídaně do oběda

Pokud máte na Londýn jen dva dny, nemusíte se ani hnout z okolí Liverpool Street, a přesto nebudete gastronomicky ošizeni. Na Bishopsgate a v blízkých uličkách to žije od brzkého rána. Oblek je povinnou součástí dress codu, protože tady se schůzuje, prodává a kupuje od pondělí do pátku. Ale i bankéři, právníci a ekonomičtí poradci se musejí přes den najíst, a tak je koncentrace dobrých podniků v této oblasti opravdu nebývalá.


Lesk a bída letiště. Opravdu se gastronomická situace na Ruzyni zlepšila?


Na luxusní snídani s výhledem ze čtyřicátého patra se chodí, respektive jezdí rychlovýtahem, ve kterém se vám snadno zamotá hlava, do Duck and Waffle (110 Bishopsgate, Heron Tower, Londýn). Věhlas vaflí s kachním stehnem je ovšem mezinárodní, a tak je třeba rezervovat stůl až několik týdnů předem. Nebo se dá spolehnout na štěstí, kterému může trochu pomoci milá česká slečna „recepční“, která v restauraci pracuje. Místo na snídani pro nás sice bez rezervace nezbylo, ale řekla, ať se vrátíme odpoledne, že pro nás nějaký stůl najde, a vafle jsou v nabídce po celý den. Kombinace vaflí s kachnou, vejcem a javorovým sirupem vás možná překvapí, ale rozhodně mile. Se skleničkou šampaňského a výhledem na celé centrum Londýna si budete připadat jako v nebi.

Prostší prostředí a volná místa nabízí St. John Bread and Wine (94–96 Commercial St., Londýn). Restaurace St. John jsou průkopníkem konceptu „od čumáčku po ocásek“. Pobočka nedaleko Old Spitalfields Market je ale především pekárnou, ve které koupíte skvělý chleba a další pečivo a také slavné koblížky plněné vanilkovým krémem (občas mají i jiné náplně). Přes oběd tu ale můžete ochutnat i jehněčí jazyk, hovězí srdce nebo již běžná líčka. Snídaňovým favoritem podniku je jednoznačně bacon sandwich. Dává si ho osmdesát procent hostů a někteří i koblížek k němu. Je to vlastně jen ogrilovaný křupavý bílý chléb proložený silnějšími plátky opečené slaniny. Vedle je mistička se sladkou barbecue omáčkou, kterou si můžete do sendviče přidat dle libosti. Jak prosté a jak dobré. Ale nebojte se, nemusíte snídat jen slaninu a koblihu, mají tu i něco lehčího a zdravějšího. Najíte se tu po celý den a večer tu můžete posedět u skleničky vína.

 St. John Bread and Wine

Barevná a voňavá jsou jídla, která ve svých podnicích připravuje známý šéfkuchař izraelského původu Yotam Ottolenghi. Podnik nese jeho jméno spolu s dodatkem místa, kde se nachází. Na snídani, oběd i večeři tak můžete zamířit i do Ottolenghi Spitalfields (50 Artillery Ln,Londýn). Na snídani tu ve všední den seženete místo poměrně snadno, v poledne si možná chvilku počkáte, ale stojí to za to. Mezitím si můžete prohlédnout obchod, který je součástí restaurace, ve které mají nejen všechny Ottolenghiho knihy, ale také skvělé marmelády, bylinkové soli a ingredience nezbytné pro blízkovýchodní kuchyni.

 Ottolenghi Spitalfields

Pokud si rádi z cest vozíte jedlé suvenýry, tady můžete nakoupit to, co jinde nemají. Specialitou jsou tu barevné saláty z neotřelých kombinací zeleniny, ale i ovoce a skvělé sladkosti, které jsou vystavené v přední části restaurace. Rozhodovací paralýza je tu naprosto běžná, ale útěchou vám může být, že všechno je skvělé. Tohle místo během návštěv Londýna nikdy nevynecháváme.

Dlouhé londýnské večery

Ve všech uvedených restauracích se můžete i navečeřet, dáme vám ale pár tipů navíc. Největším překvapením pro nás byla Taberna do Mercado (107B Commercial St, Londýn). Portugalskou restauraci přímo na Old Spitalfields Market nám doporučil Pavel Tvaroh, majitel nedalekého slavného baru Lounge Bohemia, který ví o všem, co se na londýnské gastroscéně šustne. Vyplatilo se ho poslechnout. Portugalské jídlo nejsou jen sardinky na tisíc způsobů, byť ty tu samozřejmě také mají. Naprosto fantastická byla treska s koriandrovou ovesnou kaší. Možná to nezní lákavě, ale tohle jídlo se vám zapíše do chuťové paměti. Restaurace patří kuchařské celebritě Nuno Mendesovi (na snímku). Jídlo, které tu vaří, vypadá jako to nejjednodušší na světě, ale ve skutečnosti si hraje s kuchařskými technikami a texturami jednotlivých surovin tak, že z nich dokáže vytvořit něco jedinečného. Kdybyste měli vyzkoušet jen jediný podnik z tohoto seznamu, doporučujeme právě Tabernu.

 Taberna do Mercado

Do kategorie skvělých jednoduše vypadajících restaurací, které vás překvapí každým soustem, patří i Lyle’s (56 Shoreditch High Street,Londýn). Podnik je populární už několik let. Typické je pro něj uvolněné prostředí, velmi neformální obsluha a menší porce zajímavých jídel, které jsou ideální ke sdílení. Pracují tu s otevřením ohněm, pečou vlastní chleba, menu mění každý den. Vyzkoušejte grilované mušle, pokud budou zrovna k mání, a nechte si místo na dezert. Co jídlo, to exploze chutí. Lyle’s se nikdy neomrzí, snad jen obsluha by mohla trochu přidat na entuziasmu.

 Lyle’s

K Londýnu patří i všechny druhy asijské kuchyně. Ochutnat tu můžete knedlíčky dim sum plněné vším, co vás napadne, a také japonský ramen, o který se sice v Praze leckdo pokouší, ale nejedná se o pokusy příliš zdařilé. V britské metropoli je to naštěstí jinak a míst, kde si můžete dát autentický ramen, je tu víc než dost. Často mají podobu jednoduchých ramen barů, kde se sedí u společných stolů či barových pultů. K dispozici jsou igelitové bryndáky, aby si byznysmeni nepotřísnili drahé obleky a dámy ještě dražší šaty. Nestyďte se je použít, až budete sedět třeba v Bone Daddies (211 Old St, The Bower, Londýn). Nabídka podniku se nedrží striktně jen Japonska, a tak v ní najdete i báječné havajské jídlo poke, které kombinuje rýži se syrovou rybou, ale třeba i křupavým bůčkem, můžete ochutnat mexické guacamole i korejské kimči. Zní to možná divoce, ale za deset liber dostanete jídlo, na které nezapomenete. Dejte si ho klidně ve dvou jako předkrm, ať vám zbude místo na ramen.

 Bone Daddies

Nejlepší bary světa

Když se podíváte na žebříček nejlepších světových barů pro letošní rok, zjistíte, že tři z top five se nacházejí právě v Londýně. Ten nejlepší, který čas od času navštíví i některý člen královské rodiny, najdete v hotelu Savoy. American Bar (hotel Savoy, 100 Strand,Londýn) vede slovenský barman Erik Lorincz (na snímku) a za barem mu sekunduje další slovenská osobnost mixologického světa Martin Hudák. Bar funguje už sto dvacet pět let, žádné retro ale nečekejte. Čekejte eleganci, noblesu, respekt k hostům i používaným surovinám. Návštěva American Baru je zážitek, který stojí za to si dopřát. Rezervace se tu nedělají, takže můžete zkusit štěstí, až se budete procházet po Strandu.

 American Bar

Druhý bar v pořadí najdete hned u Temže a z jeho oken budete moct obdivovat kupoli katedrály svatého Pavla. Dandelyan (hotel Mondrian London, 20 Upper Ground, Londýn) je sice také hotelovým barem, ale od American Baru se v mnohém liší. V nádherném stylovém prostředí hraje DJ, na rozdíl od většiny highend barů tu není zakázáno stání a obsluha i atmosféra jsou velice neformální. Velká část personálu je italská, a tak to tady žije pěkně po italsku, hlučně a zábavně. Bar je trochu jako továrna na drinky, tatam je elegance, sofistikovanost a soustředění American Baru. Čtyři barmani šejkují obouruč, barback kreslí na skleničky a opéká marshmallows jako ozdobu některých drinků. Nic pro vyznavače japonské mixologie, ale dobré místo pro ty, kdo se chtějí bavit.

 Dandelyan

Zcela odlišný od obou předchozích je Lounge Bohemia (1e Great Eastern St, London), kousek Česka v Londýně, který provozuje Pavel Tvaroh. Říše divů se neukrývá za zrcadlem, ale pod prodejnou kebabu. Jakmile vejdete úzkými dveřmi, přivítá vás zeď vytapetovaná Vlastou a Rudým právem, sejdete po schodech dolů a tam bude čekat kouzelník nebo některá z jeho asistentek, která vás bezpečně osloví „my darling“. Nebraňte se, návštěva je zážitek plný darlingů, vůní, příběhů, vjemů a dojmů. Abyste si ho vychutnali, udělejte si včas rezervaci. Sedět budete v křeslech důvěrně známých z babiččina obýváku a možná potkáte i nějaké krajany.

 Lounge Bohemia

Českou stopu má i relativní nováček britské barové scény – Untitled Bar (538 Kingsland Rd, Londýn). Je nejnovějším z trojice barů, které vlastní slavný barman Tony Conigliaro, jehož pravou rukou je Čech Robin Kolek. Untitled je nejdál ze všech podniků, které vám doporučujeme, přesto jen kousek od centra a pohodlně se tam dostanete autobusem, metrem i vlakem. A cesta rozhodně stojí za to. Interiér je překvapivý a krásný. Kombinuje stříbro a beton. Jeho dominantou je dlouhý společný stůl z leštěného betonu, v jehož čele je míchací stanice, na které se připravují drinky. Kromě dvanácti promyšlených koktejlů za velmi přívětivé ceny tu mají i skvělé jídlo. Opět v malých porcích, abyste ochutnali co nejvíce. Pokud netoužíte po vstupu do barů na vrcholu světového žebříčku, vypravte se sem a užijete si příjemný večer. Ve dvou můžete ochutnat i celé jídelní menu v degustační verzi. My jsme zkusili jen část a bylo nám líto, že jsme nezvládli i ten zbytek.

 Untitled Bar

ebf - tip - debata

Neberte tento výčet jako dogma. Fantastických podniků je nad Temží bezpočet a jejich návštěva vás ani nemusí přijít draho. Zejména etnické jídlo je velice levné, ať už zvolíte indickou kuchyni na Brick Lane, nebo čínskou v Soho, skvěle se najíte za pár stokorun. Tak si užijete Londýn se vším, co k němu patří.

Přečtěte si další recenze:

QQ Asian Kitchen: Neformální Asie

Cukrárna Myšák: Jen pro ten dnešní den

Málo známá Korea

Nostress: žádný stres, jen dobré jídlo

Mezi domky, mezi poli

Velká úroda v pražském Grand Cru

Cicala Trattoria: stará dobrá Itálie


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).