Menu Zavřít

Londýn zatím neporažen

2. 2. 2005
Autor: Euro.cz

Kanceláře

PRAHA (men) - Česká republika se umístila na 29. místě v žebříčku nejdražších kancelářských prostor světa. Nejvyšší roční nájemné se loni v Praze udrželo na 270 eurech za metr čtvereční. Vyplývá to ze studie Business Space Across the World, kterou každoročně zpracovává Cushman & Wakefield Healey & Baker, evropská divize mezinárodní poradenské společnosti v oboru realit Cushman & Wakefield. „Nájemné včetně servisních poplatků zůstalo v Česku oproti minulému žebříčku beze změny. Přesto se naše země v celkovém hodnocení posunula o tři příčky nahoru. Vděčíme za to hlavně poklesu cen v některých lokalitách, které se loni umístily před námi. Český trh kancelářských nemovitostí je z hlediska cen relativně stabilní,“ říká Andrew Thompson, vedoucí pronájmu kancelářských prostor v české pobočce Cushman & Wakefield Healey & Baker (C&W/H&B).
Do srovnání Business Space Across the World je zahrnuto celkem 210 lokalit ve 47 zemích světa. Aktuální žebříček je zpracovaný na základě údajů z období leden až prosinec 2004. Pozici na špičce si již několik let drží Londýn. Za kanceláře, které se ještě v roce 2003 pronajímaly za 1367 eur za metr čtvereční ročně, v loňském roce zájemci zaplatili již 1571 eur. Skokanem roku se stal Hongkong, který si polepšil o dvanáct příček a obsadil pátou pozici. Především banky a finanční instituce využily historicky nízkých cen za pronájem k přestěhování do kvalitnějších kanceláří. „V roce 2004 začal světový kancelářský trh směřovat k mírnému oživení. Nájmy vzrostly nebo zůstaly stabilní ve dvou třetinách sledovaných lokalit. Před rokem byla situace značně odlišná - stabilitu či růst vykázala pouze polovina lokalit, druhá polovina zaznamenala propad cen,“ uvádí Andrew Thompson. Země střední a východní Evropy zaznamenaly nepatrně větší oživení než západoevropské státy. Nejsilnější růst nájemného vykázalo Rusko, následované Maďarskem. Letos poprvé se do zveřejňované části žebříčku vypracovalo Slovensko a obsadilo 40. místo. Roční nájemné v Bratislavě v roce 2004 dosáhlo 199 eur za metr čtvereční.
V letošním roce předpovídají zástupci C&W/H&B v prvotřídních kancelářích v klíčových světových lokalitách růst nájemného. Ten bude způsobený jak nedostatkem kvalitních kancelářských ploch, tak rostoucí poptávkou.

  • Našli jste v článku chybu?