Menu Zavřít

Loňský export bude rekordní, vývozci varují před černými labutěmi

9. 1. 2019
Autor: Jan Rasch/Euro

Export českých firem za rok 2018 dosáhne rekordních 4,4 bilionu korun. Dovozy ale rostou rychleji než vývozy, což sníží v meziročním srovnání hrubý domácí produkt (HDP) Česka o přibližně 55 miliard korun. Hlavní příčinou je téměř dvacetimiliardový výpadek exportu osobních aut a náhradních dílů po aféře dieselgate. Zástupci Asociace exportérů a Raiffeisenbank varují před černými labutěmi, tedy před nepředvídatelnými události a jevy.

Podle aktuálních čísel statistiků stoupl český vývoz loni od ledna do listopadu o 3,5 procenta na 4,07 bilionu korun. „Je třeba urychleně připravovat krizové scénáře, protože nejen ekonomický cyklus, ale i zatím nedořešený brexit, vykopaná obchodní válečná sekera mezi USA a Čínou a předpokládaný nárůst volatility se mohou proměnit ve významné černé labutě roku 2019,“ uvedl místopředseda asociace Otto Daněk.

Říjnový rekord v hodnotě vyvezeného zboží, který podle národní metodiky dosáhl 344 miliard korun, nebude podle hlavní ekonomky Raiffeisenbank Heleny Horské v nejbližší době překonán. Tempo růstu exportu bude v následujících měsících zpomalovat. Za loňský rok by export měl přepsat dosavadní rekordy, v národním pojetí by měl dosáhnout zhruba 3,6 bilionu korun, v přeshraničním 4,4 bilionu. Národní pojetí sleduje obchod realizovaný mezi českými a zahraničními subjekty, přeshraniční vypovídá o fyzickém pohybu zboží přes hranice České republiky.

„Ani výpadek ve vývozu osobních automobilů, nedostatek lidí na českém trhu práce, prohlubující se nejistota v souvislosti s brexitem, zpomalující německá ekonomika a další nepříznivé faktory zápisu nového rekordu zřejmě nezabrání,“ uvedla Horská.


Přečtěte si esej: Divadlo Za kanálem

 Brexit nejvíc postihne své příznivce


Mírné možné oživení růstu exportu v letošním březnu lze podle ní připsat spíše vlivu nízké srovnávací základny, než oživení poptávky a novému trendu. „Naopak předstihové ukazatele doma a v klíčových ekonomikách světa a nové odhady růstu světové ekonomiky a zahraničního obchodu hovoří jedním hlasem o zpomalení,“ dodala ekonomka.

Z průzkumu mezi exportéry vyplývá výrazné zhoršení v očekávání budoucího vývoje. Průměrná hodnota indexu exportu se propadla těsně pod hranici 50 bodů, což znamená, že exportéři očekávají během tří měsíců zhoršení výkonnosti exportu.

MMF24

Dále čtěte:

Komentář: Praskající bublina a zlatá investiční příležitost

Skóre obchodní války: Čína doplácí na Trumpova cla, Spojené státy bohatnou

Memento pro Trumpa aneb Jak Reagan prohrál válku o japonská auta

Co s Trumpem? Oko za oko, zub za zub?

 Americký prezident Donald Trump

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).