Menu Zavřít

Lord Browne už to ví

11. 11. 2005
Autor: Euro.cz

Kapitola IV

Barel za čtyřicet * NadSobotka 2 * Nucenka roku * Pískot na Chodově * Boháči se jistí

Barel za čtyřicet
Na zprávy o hospodářských výsledcích největších ropných firem za třetí čtvrtletí reagovalo obyvatelstvo v řadě zemí velmi podrážděně, zejména kvůli vysokým cenám pohonných hmot. Olejáři lámou historické rekordy. Od července do konce září vydělala společnost ExxonMobil 9,92 miliardy dolarů, Royal Dutch Shell devět miliard, British Petroleum (BP) 6,4 miliardy, ConocoPhillips 3,8 miliardy a mohli bychom pokračovat. Výsledky kupodivu nepokazily ani hurikány. PR manažeři firmy ExxonMobile rozjeli na obranu svých zájmů kampaň a v amerických novinách například zveřejnili inzeráty o tom, že průměrné zisky ropného průmyslu zdaleka nedosahují výsledků jiných. Vytvořili sektorový zebříček podle toho, kolik zisku ročně přinese v daném oboru jeden investovaný dolar. První místo patří bankám, kde jeden dolar za rok vynese 19,6 centu, druhé farmaceutickýcm firmám (18,6), třetí tvůrcům softwaru (17) a tak dále. Olejáři se umístnili až na dvanáctém místě se 7,7 centu na jeden investovaný dolar.
Pár dnů poté šéf BP Lord Browne na konferenci v Singapuru nečekaně prohlásil, že cena ropy je neudržitelně vysoká, a tudíž snížení je nevyhnutelné, protože spotřebitelé se pohnou směrem k levnějším zdrojům. Browne zdůraznil, že o tom, kam až cena klesne, stejně rozhodnou státy ropného kartelu OPEC. Dodal ale, že ideální může být 40 dolarů za barel. Máme mu věřit?

NadSobotka 2
Ekonomovi a poslanci ČSSD Janu Mládkovi se minulý čtvrtek konečně splnil dávný sen. Bude ministrem. Nikoliv financí, o což již léta usiluje a co by mu i lépe slušelo a sedělo. Od premiéra Jiřího Paroubka dostal komplikovaný resort zemědělství, kde jeho největším úkolem bude poprat se s takzvanou černou nomenklaturou. Ke konci roku však vládu opouští místopředseda pro ekonomiku Martin Jahn, o němž se při jeho nástupu spekulovalo, že se stane NadSobotkou. Poměry sil v sociální demokracii mu však tuto roli neumožnily zahrát. V kruzích blízkých premiéru Paroubkovi se říká, že od ledna 2005 se NadSobotka 2 bude jmenovat Mládek.

Nucenka roku
V anketní soutěži Banka roku se rozdávaly ceny. To, že se Účtem roku může pochlubit eBanka, nepřekvapilo, i když se očekávalo, že cenu získá účet Radovana Krejčíře, avšak neví se, v které bance se nachází. Překvapením bylo, že z menších bank - kromě eBanky - nejvyšší ocenění nezískala žádná. Dominovaly Komerční banka, Česká spořitelna a firmy ze skupiny PPF. Zato ČSOB kromě uznání, která získala její Hypoteční banka, nezískala žádnou první cenu. Že by v tom měla prsty skutečnost, že ČSOB více spolupracuje s firmou Visa než s firmou MasterCard, jež soutěž sponzoruje? Novinkou soutěže bylo hlasování šéfů bank o tom, kdo si zaslouží titul Bankéř roku. Všeobecně se očekávalo, že jím bude bývalý generální ředitel Komerční banky Alexis Juan, který před pár měsíci odešel do důchodu. Jenže vyhrál Jack Stack. Škoda, že neexistuje podobná soutěž pro zdravotní pojišťovny. Mohly by zřídit hlavní kategorii Nucená správa roku.

Pískot na Chodově
Minulé úterý se konečně projevila ta zářná předvídavost Jiřího Paroubka. Totiž - proč nekandiduje v Praze. Premiér si při svém náročném programu nenechal ujít příležitost ukázat se a promluvit (byť jen jako poslední řečník) při slavnostním otevírání nákupního komplexu Centrum Chodov. Předesíláme, že události se zúčastnily stovky českých a zahraničních představitelů významných stavebních, developerských a obchodních společností. Výstavba komplexu je jedním z největších letošních počinů tohoto sektoru, bylo tedy logické, že premiér tam patřil. Poté, co ho moderátorka pozvala na podium slovy „A teď přichází to nejlepší, co v České republice máme“, několik lidí začalo pískat. (Možná, protože oni byli lepší.) A nebylo to míněno tak, že „hurá, mistři jsou tu“, jak později poznamenal jeden z přítomných bankéřů. Mluvčí vlády Lucie Orgoníková má za to, že pískot organizoval někdo z ODS. „A v tom hluku to ani nebylo moc slyšet,“ řekla Orgoníková týdeníku EURO. Že by to byl pražský primátor Pavel Bém či jeho kolega Petr Gandalovič z Ústí nad Labem, kde Paroubek kandiduje? Sotva. Gandalovičovi - jak řekl týdeníku EURO - pískot vadil taky. „Na akci, kde se slaví velice pozitivní událost, nepatří pískot nikomu, ani premiérovi. Kdyby se to stalo na politickém mítinku, považoval bych to za přirozené,“ dodal. Paroubek může být klidný. V Ústeckém kraji bude mít sice silného, ale zato noblesního soupeře.

MMF24

Boháči se jistí
Češi stále méně ukládají peníze a lidi si více půjčují. Nu, jak kdo. V České republice jako v první zemi v postkomunistickém bloku totiž minulý týden slavnostně otevřela zastoupení největší evropská nezávislá soukromá privátní banka Sal.Oppenheim. Znamená to, že u nás už je tolik dolarových milionářů, že se bance vyplatí obsluhovat je z Prahy. Ale účty klientů budou vedeny v Rakousku a ve Švýcarsku! Boháči si to tak údajně přejí. Prý v tom hrají roli příští volby. Pro eventualitu menšinové vlády s komunisty bude tento model správy peněz asi opravdu ideální.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).