Menu Zavřít

Lotyšská ABLV Bank končí. Vlastníci chtějí ochránit aktiva i klienty

27. 2. 2018
Autor: Profimedia.cz

Vlastníci lotyšské ABLV Bank se rozhodli ústav uzavřít, podle nich je to v zájmu ochrany aktiv i klientů. Třetí největší lotyšská banka byla v USA obviněna z finančních machinací a z porušování sankcí proti severokorejskému režimu. Evropská rada pro systémová rizika (ESRB) a Evropská centrální banka (ECB) v sobotu oznámily, že ABLV jako finanční ústav selhává a že její záchrana není ve veřejném zájmu.

Hlavní majitelé banky Ernests Bernis a Olegs Fins, kteří vlastní každý 43,5 procenta, se domnívají, že likvidace je nejlepší způsob, jak zajistit ochranu aktiv a uskutečnit platby klientům. Uvedla to agentura Reuters.

„S přihlédnutím k předchozím insolvenčním a likvidačním procesům v Lotyšsku se domníváme, že je to nejlepší rozhodnutí,“ uvedl Bernis, který je také předsedou představenstva ABLV. „Je to velmi těžké rozhodnutí, ale v dané situaci nejvhodnější,“ dodal. Podrobnější vyjádření poskytne v úterý.

Od ABLV začali po obvinění odcházet vkladatelé a ústav má potíže s likviditou. Management navrhl záchranný plán, ten ale zlepšení nepřinesl. Banka také požádala o nouzové financování lotyšskou centrální banku, která vyhověla jen částečně.


Bance VTB vzrostl zisk o 156 procent. Pomohly drobné transakce i vyšší provize

Banka VTB


Obvinění z praní špinavých peněz, které ABLV odmítá, banku destabilizovalo. Během několika dnů vkladatelé vybrali zhruba 600 milionů eur (15,2 miliardy korun). ECB tak byla nucena před týdnem lotyšské bance nařídit, aby zastavila veškeré platby. Předešla tak chaotickému pádu banky, který by měl patrně mnohem vážnější následky.

ABLV, jako mnoho dalších bank v Lotyšsku, má značný objem vkladů od zahraničních klientů, zejména z Ruska a z Ukrajiny. Zhruba 40 procent všech vkladů v Lotyšsku pochází od nerezidentů a mezinárodní organizace už dlouho varují, že část těchto peněz pochází z trestné činnosti.

MMF24

Češi dostanou modernější bankomaty. Poplatky zvýší Visa i Mastercard

 Bankomaty - ilustrační foto

Čtěte dále:

Zisk přes 150 miliard. Banka Lloyds si vede nejlépe od roku 2006

Esej: S eurem na věčné časy a nikdy jinak

S youtuberem proti kryptoměnám. Polská centrální banka vede skrytou antikampaň


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).