Menu Zavřít

Lotyšskem hýbe korupční kauza s účastí plzeňské Škody. O funkci přišel i primátor Rigy

9. 4. 2019
Autor: Škoda Electric

Byl to razantní zásah odpovídající mimořádné situaci. Lotyšský ministr pro životní prostředí a regionální rozvoj Juris Pūce rozhodl o sesazení dlouholetého primátora Rigy Nilse Ušakovse z funkce. Důvodem je podle veřejnoprávního média LSM korupční kauza, do které může být Ušakovs osobně zapojen. Riga v minulých letech nakoupila předražené tramvaje a trolejbusy od Škody Transportation, přičemž část peněz skončila na účtech prostředníků a úředníků.

Nils Ušakovs (původním jménem Nil Valerjevič Ušakov) patří mezi nejvlivnější politiky v Lotyšsku. Vede sociálně demokratickou stranu Saskana (Harmonie), která hájí zájmy ruskojazyčně menšiny v zemi. Samotný Ušakovs získal lotyšské občanství až v roce 1999. Začínal jako novinář, později se dal na politiku. Po vyhraných komunálních volbách v červnu 2009 se stal primátorem Rigy a později své křeslo dvakrát obhájil.

Kauz a afér se za deset let okolo Ušakovse vyrojilo více. Z českého pohledu je nejzajímavější ta, která se týká dodávek tramvají a trolejbusů z plzeňské Škody Transportation pro dopravní podnik v Rize. Spolu s nimi komunální podnik Rigas Satiksme pořídil také autobusy od polského Solarisu. V součtu se jednalo o zakázky za 270 milionů eur (téměř 7 miliard korun). Podle investigativních novinářů z pořadu Nekā personīga (obdoba pořadu Reportéři ČT) se pět až sedm procent této částky – tedy 13 až 20 milionů eur – rozdalo na úplatcích.


Čtěte také:

Škoda Vagonka přišla o miliardovou zakázku v Lotyšsku. Regulátor zastavil chaotickou soutěž

 Souprava z dílny Škoda Vagonka, ilustrační foto


Na sklonku loňského roku lotyšská protikorupční policie KNAB zadržela pět osob včetně oblastního ředitele společnosti Škoda Transportation Vladislava Kozáka. Podezírá je z korupce během soutěže na dodávku trolejbusů a autobusů z roku 2013 a tendru na nízkopodlažní tramvaje z roku 2016. Úplatky byly údajně vykazovány jako fiktivní platby za konzultační služby a vypláceny na účty v daňových rájích – jmenovitě na Kypru a Hongkongu.

Není to jediný problém, který se okolo dodávek dopravních prostředků do Rigy objevil. Letos v lednu se objevily informace o auditu, který vypracovala společnost Ernst & Young Baltic. Podle auditu má Riga pro společnostech Škoda Electric, Škoda Transportation a Solaris požadovat kompenzaci ve výši 6,5 milionu eur kvůli opožděným dodávkám vozidel.

Vlaky pro Berlín: plzeňská Škoda bojuje s čínským gigantem o miliardovou zakázku

Berlínská městská dráha S-Bahn, ilustrační foto

WT100

Čtěte také:

Policie a celníci zasahují kvůli daňovým únikům kolem Škody Plzeň

Škoda Transportation dodá lotyšské Rize tramvaje se zpožděním, má zaplatit pokutu

Škoda Transportation dodá Plzni až 22 tramvají. Hodnota kontraktu má přesáhnout miliardu korun

Zakázka za 6,5 miliardy. Škoda Transportation dodá 45 vlaků metru ve Varšavě

Škoda Transportation dodá do Německa 80 tramvají za sedm miliard

Škoda Transportation usiluje o tendr za 17 miliard, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).