Menu Zavřít

Lovná zvěř. K likvidaci novinářů nabádá nejen Zeman

24. 5. 2017
Autor: Profimedia.cz

Miloš Zeman při své návštěvě Číny řekl ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, že novinářů je příliš mnoho a je třeba je likvidovat. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček označil výrok za bonmot a neopomněl dodat, že očekává „trapně pohoršené komentáře a rozhořčené reakce.“ Zeman ovšem není jediným politikem, který vyzývá k likvidaci novinářů, byť v nepříliš zábavném vtipu. Podobná prohlášení některých zahraničních lídrů naznačují, že jde o novou normu.

Starosta floridské Tampy Bob Buckhorn se postaral o rozruch na veletrhu vojenské techniky. Během ukázky použití bojové lodi se postavil k těžkému kulometu, který byl nabit slepými náboji a začal střílet. První na koho se zaměřil, byli novináři. To by samo o sobě vlnu kontroverze nevyvolalo. Starosta sklidil kritiku za následné prohlášení, kdy během projevu označil střelbu na novináře, jako skvělou odplatu.

„Nikdy jsem neviděl dospělé lidi křičet jako malé holky. Když ta zbraň spustila, tak lidi od médií okamžitě padli k zemi,“ prohlásil Buckhorn. Podle webu Tampa Bay Times, žádný z přítomných novinářů nekřičel ani si nelehal na zem. Kritika na Buckhorna je o to větší, že většina z novinářů, kteří se účastnili veletrhu, jsou váleční zpravodajové s léty zkušeností z frontových oblastí.

Special ops demonstration in downtown Tampa

Special Operations forces 'invaded' downtown Tampa - but it was all part of a public demonstration. Even Tampa Mayor Bob Buckhorn got to take part: http://www.fox13news.com/news/local-news/144863054-story

Zveřejnil(a) FOX 13 News - Tampa Bay dne 25. květen 2016

Starosta později svůj výrok komentoval, že jeho prohlášení bylo celé míněno jako vtip. „Nemůžete být tak moc politicky korektní, že ztratíte smysl pro humor,“ dodal Buckhorn. Podobnost s prohlášením mluvčího Hradu je jistě zcela náhodná.

Pero mocnější než obřadní šavle

Vztah amerického prezidenta Donalda Trumpa k médiím je veřejně známý. Například letošní vítěze Pulitzerovy ceny vnímá Trump jako „hlupáky“ nebo „umírající bulvár“. Novinkou je, že Trumpův názor zastává i americký ministr pro vnitřní bezpečnost John Kelly.

Minulý týden při proslovu na Akademii pobřežní stráže řekl, že se média k žádnému politikovi nikdy nechovala hůře než k němu. Po projevu dostal Trump pod pobřežní stráže darem obřadní šavli. Po ceremoniálu zachytily mikrofony CNN, jak Kelly radí prezidentovi, aby zbraň použil proti novinářům.

Dvojí trest za jeden „přečin“

V Turecku jsou novináři vystaveni perzekuci ze strany justice. Podle informací Evropské federace novinářů (EFJ) se ve více než 15 případech novináři po svém propuštění z vězení ocitli znova před soudem na základě stejné obžaloby jako v předchozím případě. Jedná se zejména o obvinění z protivládní činnosti nebo z členství v ilegální teroristické organizaci.

Tyto žaloby umožňuje výjimečný stav, který v zemi platí od neúspěšného puče v červenci 2016. Zároveň soudci, kteří novináře propustili, sami často skončili na lavici obžalovaných nebo byli rovnou zbaveni funkce. EFJ Turecko vyzvala, aby přestalo zneužívat protiteroristické zákony, pomocí kterých drží novináře ve vězení na základě vykonstruovaných obvinění.

Od pokusu o puč bylo podle lidsko-právní organizace Amnesty International zrušeno 156 mediálních titulů a 2500 novinářů ztratilo zaměstnání. Kampaň za propuštění vězněných novinářů od února podpořilo 250 tisíc lidí.

Země, v nichž je novinařina nebezpečné povolání:

Tabulka zemí, kde se stalo v letech 1992-2017 nejvíce vražd novinářů

Zdroj: www.cpj.com

Nezávislá mezinárodní organizace Rada Evropy, zaznamenala jen letos více než pět desítek útoků na novináře a jejich profesní integritu. Rada kromě Zemanova bonmotu zaregistrovala i kritické poznámky slovenského premiéra Roberta Fica na adresu objektivity veřejnoprávní televize a rozhlasu na Slovensku nebo útok na maďarskou novinářku, kterého se měl dopustit představitel vládní strany Fidesz.

WT100

Podle Výboru na ochranu novinářů(CPJ) bylo od roku 1992 zabito 1237 novinářů, z toho devět v letošním roce. Loni byly více než dvě stovky novinářů za mřížemi. Nejvíce z nich bylo ve vězeních v Číně, v Turecku a Egyptě. V zemích, jejichž lídry Donald Trump s úsměvem vítal v Americe. Novináři, kteří dříve byli označováni za „hlídací psy demokracie“, jsou obviňováni z výroby fake news a v některých zemích se stávají lovnou zvěří.

Přečtěte si také:

Likvidace novinářů? Špatný vtip, hodnotí politici Zemanova slova

Hromadné odchody z Mafry? Novináři protestují proti ovlivňování obsahu Babišem

Erdogan vydání zadržovaného novináře do Německa vylučuje


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).